Historik

Gefle IF var troligen den första idrottsföreningen i östra delen av landet som ägnade sig åt fotboll.Det var därför knappast någon sensation att klubben 1902 erövrade von Rosens pokal, som beskrivits som den tidens SM, efter att ha vunnit en turnering mot Djurgården och AIK tre gånger under perioden 1899-1902. Robert Carrick var en av de stora i det laget.

Det skulle sedan dröja till 1930-talet innan Gefle IF gjorde sig bemärkt inom fotbollen igen. Hösten 1933 besegrade GIF IFK Norrköping med 3-1 och 4-2 i kvalmatcherna och avancerade till allsvenskan. Klubben kom på tionde plats, anförda av bland andra Thure ”Kusken” Svensson (tio A-landskamper 1926-1931) och Sven-Gösta Ramberg, senare tränare. Säsongen därpå åkte GIF ur allsvenskan. Därefter följde ett antal år då Gefle IF:s fotboll var i en djup vågdal, ända nere i division IV vid några tillfällen. En tvångsnedflyttning till fyran 1953 i samband med att serieindelningen ändrades fick en del inom föreningen att till och med diskutera en nedläggning av fotbollen. Så blev det nu inte.
En nysatsning på 1960-talet, som bland annat innebar att Forsbackasonen och VM-silvermedaljören Sigge Parling (som gjort karriär i Djurgården) återvände till Gävle, ledde till allsvenskt kval 1965. Gefle IF kom dock sist i kvaltabellen, och konsekvensen av denna antiklimax blev att flera rutinerade spelare slutade eller gick till andra klubbar. GIF åkte ur division II följande säsong och tvingades åter bygga upp ett helt nytt lag. De därpå följande tolv säsongerna åkte Gefle IF hiss mellan division II och III. Vändningen kom då fotbollssektionerna i GIF och Brynäs IF slogs samman 1978 och de bästa spelarna i de båda klubbarna samlades i ett och samma lag. Tredje säsongen efter sammanslagningen kvalade sig laget upp i allsvenskan efter två segermatcher mot Kalmar FF, nu under namnet Gefle IF. Brynäs hade börjat om i seriesystemet. Den allsvenska sejouren blev tvåårig, och sedan 1983 har Gefle IF fått nöja sig med spel i division I, division II och Superettan.

Stefan Lundin, tidigare elitspelare, var tränare då laget gick upp i allsvenskan och spelade där. Efter att ha haft tränaruppdrag både i allsvenskan och utomlands återvände Lundin till Gefle IF och var under ett antal år sportchef för fotbollen. I samband med en serieomläggning år 1999 flyttades Gefle IF snöpligt ned i division två. Laget kom på kvalplats i serien och lottades mot Café Opera i kvalet. Båda kvalmatcherna slutade oavgjort men Café Opera tog platsen i nya Superettan på fler mål gjorda på bortaplan.

Sejouren i tvåan blev bara ettårig, laget var överlägset i div 2 Norra men tvingades åter till ett nervkittlande kval. Den här gången gick kvalet mycket bra för Gefle IF som segrade i båda kvalmatcherna mot segertippade Brommapojkarna. Efter fyra säsonger i Superettan så gjorde GIF 2004 sensation i fotbollssverige genom att kvalificera sig till Allsvenskan igen efter 21 år. Helt otippade så lade laget beslag på andraplatsen efter BK Häcken. Där befinner vi oss idag. Efter en heroisk insats 2005 så lyckades laget klara kontraktet efter att i sista omgången besegra Assyriska föreningen på bortaplan. Gefle IF:s målsättning är nu att göra en längre sejour i den högsta serien än vad föreningen lyckats med tidigare!


HUVUDPARTNERS

putlocker movies

123moviesputlockerdreamfilm