Två tappade poäng i derbyt

Även om 1-1 kan ses som ett rättvist resultat kändes oavgjort som en förlust Gefles del. Med en ledning i paus fanns förhoppningar till tre viktiga poäng. Förhoppningarna grusades i minut 65 när Eric Larsson kvitterade för Sundsvall.

Första halvlek

Gästerna från Sundsvall inledde matchen något mer bestämt än hemmalaget med lite större bollinnehav som varierades med ett par rakare bollar ner mot Gefles backlinje. Det ledde till två situationer under de första tio minuterna där Andreas Andersson i Geflemålet var tvungen att vara på alerten och rusa ut. Några riktiga målchanser blev det inte men det var delvis tack vare Anderssons pigga agerande.

Efter 10 minuter kom Gefle in i matchen ordentligt och började ta sig in i offensivt straffområde. Med ett par vunna dueller på mitten fick man tag i bollen högre upp i planen. Det dröjde inte heller länge innan det gav utdelning, med dryga kvarten spelad kom ledningsmålet.  Det var Johan Bertilsson som drev med bollen patenterat nära fötterna precis utanför straffområdet och gavs förvånansvärt mycket utrymme av Sundsvallsförsvaret. Yttermittfältaren tog sig hela vägen fram till ett bra skottläge och kunde placera bollen intill Naurins högra stolpe.

Sundsvall svarade på målet med att ta tillbaka kommandot och denna gång var greppet starkare än det varit i matchinledningen. Med bra rörlighet och fart kom man ofta rättvända mot Gefles backlinje. Flera gånger kändes det riktigt farligt men skärpan och tajmingen saknades. GIF redde också ut den första anstormningen och matchen jämnade återigen ut sig. Resten av halvleken böljade spelet och båda lagen hade perioder där man var det hetare laget. Gefle kombinerade sig oftast förbi på kanterna, Sundsvall avslutade istället sina anfall med skott utanför straffområdet. Mot slutet av halvleken skapade gästerna två farliga hörnor där bollen nickades undan på mållinjen. Några fler mål blev det alltså inte och Gefle hade ledningen i paus.

Andra halvlek

Matchen tog vid med en nästan identisk matchbild som avslutade den första halvleken. Båda lagen lyckades med sina anfall trycka ner motståndarna ganska långt ner mot det egna straffområdet. Men man råkade alltså ut för samma sak när man själv skulle försvara sig. Det fanns ändå en väsentlig skillnad mot hur det såg ut i den första halvleken, chanserna som nu skapades var betydligt farligare. I matchminut 56 fick först Sundsvall ett superläge till kvittering med ett skott inne i straffområdet men Andersson räddade. På kontringen efter var istället Skrabb en hårsmån ifrån att öka på hemmaledningen men Naurin gjorde en mycket fin parad.

Ett par halvchanser senare skulle matchbilden leda till ett mål, kvitteringen kom på ett hårt skott utanför straffområdet. Gamla Geflespelaren Eric Larsson fick på en bra träff bara några meter från positionen där Bertilsson gjort matchens första mål. Matchens andra mål fick samma effekt som det första, Sundsvall tog även denna gång över matchen minuterna efter målet. Även denna gång jämnade Gefle ut matchen igen och matchen var tillbaka i det tillstånd de befunnit sig i majoriteten av speltiden.

In på matchens sista tio minuter så stod matchen och vägde. Men ju närmare slutsignalen vi kom ju mer tryckte Gefle på för ett ledningsmål. Chanser saknades inte heller, det bästa läget fick Williams när han kom fri med Naurin men Sundsvallsmålvakten avstyrde friläget på ett skickligt sätt. Det var tyvärr det närmaste man kom det ledningsmål som hade varit så viktigt i jakten på Helsingborg, istället fick Gefle återigen nöja sig med en poäng.

Thomas Andersson beskrev matchen så här i efterhand;

Vi har lite problem med försvarsspelet i första där vi blir lite för glesa. Det leder till att laget sjunker för långt ner. Men vi tar ändå ledningen och har den paus. I andra har vi bättre kontroll och bättre försvarsspel, i inledningen är vi också nära att ta ledningen men istället kommer en kvittering. Jag tycker ändå att vi avslutar bra och vi tar oss fram på ett bra sätt där vi avslutar många anfall. Det räckte till en poäng idag men det börjar bli lite tjatigt med kryss nu när vi behöver poängen.