Nytt kryss i händelserik match

Gefle och Elfsborg bjöd idag på stor fotbollsunderhållning i en match som innehöll det mesta. Snygga mål, en utvisning och stor spänning under matchens alla 90 minuter. När domaren blåste av matchen visade resultattavlan 2-2 och poängen delades mellan lagen.

Första halvlek

I det härliga höstvädret fick hemmapubliken se sitt Gefle inleda matchen förtroendeingivande. Hårt slit på mitten gav ett par bollvinster vilket ledde till bra anfallsmöjligheter. Början av matchen var ändå jämn med gästande Elfsborg som oftast försökte bygga sitt anfallsspel metodiskt med långa bollinnehav som man blandade med ett par längre bollar mot sina starka forwards.

Efter den lovande inledningen fick Gefle också äntligen utdelning tidigt i en match. I ett fint anfall regisserat av Dioh Williams kombinerade sig liberianen fram till ett farligt läge där han valde att spela bollen till Johan Bertilsson. Assistkungen var iskall och spelade bollen tillbaka snett inåt bakåt till Williams som satte bollen i nättaket.

Målet vred upp tempot på matchen ett par snäpp och både lagen anföll i ett högre tempo. Simon Lundevall blev på sin kant mer involverad i gästernas anfall, med sin kapacitet att driva bollen i högt tempo hotade han Gefles backlinje. Med knappt 20 minuter spelade uppstod en sån situation där försvaret stoppade Lundevall på ett sätt som innebar Elfsborgsfrispark precis utanför straffområdet. Frisparken slog Lundevall själv i stolpen och på returen höll sig Per Frick framme och petade in kvitteringen.

Boråsarna tog över matchen efter målet då GIF fick allt svårare att spela sig ur pressen till omställningar. Flera gånger om fastnade man redan på mittfältet och till slut blev det en gång för mycket. Sex minuter efter kvitteringen fick Issam Jebali bollen till skänks och kunde enkelt driva fram till ett farligt skottläge innan han dunkade in 1-2 på ett snyggt men oerhört tungt sätt för Gefle.

Matchbildspendeln svängde återigen över till hemmalagets favör när man hamnade i underläge. I de fina anfall som skapades var det ofta Skrabb och Williams som med energifyllt spel lyckades gäcka försvaret hos Elfsborg. Några fler mål blev det ändå inte och en av de mest händelserika halvlekarna på Gavlevallen i år slutade med bortaledning 1-2.

Andra halvlek

Elfsborg tog tag i taktpinnen direkt i den andra halvleken och man hade bättre kvalité än hemmalaget i det mesta man tog sig för. Framförallt var det ett mycket spelskickligt mittfält som utmärkte sig med båda snabba bolltransporter och fint passningsspel. Trots spelövertaget för gästerna skapade man inte särskilt många målchanser av dignitet utan där var fördelningen jämn. GIF hade problem att skapa strukturerade anfall både mot det uppställda Elfsborgsförsvaret och på omställningar. När man väl lyckades ta sig till sista tredjedelen var GIF ändå distinkta och lyckades skapa en del havchanser på de situationer som uppstod. Så såg också större delen av halvleken ut.

Med kvarten kvar satsade GIF på en trebackslinje när man bytte in Johan Oremo. Det dröjde bara några sekunder innan halvlekens farligaste chans skapades när anfallaren löpte sig fri men tyvärr kunde Stuhr Ellegaard rädda med en benparad. Minuten fortsatte vara händelserik när Anton Lans fick rött kort i anfallet efter när han körde över Issam Jebali bakifrån i en duell. Detta försvårade såklart Gefles tänkta forcering och gjorde att vägen mot poäng gick i en allt brantare uppförsbacke.

Chanser saknades ändå inte utan GIF radade snarare upp möjligheter att kvittera under matchens sista tio minuter. Oskärpan var tyvärr ofta stor i straffområdet och tre solklara målchanser försvann iväg vid sidan av målet eller på täckande Elfsborgspelare. Men Gefle vägrade ge upp och i matchens sista skälvande minut kom också utdelningen. På inbytte Oremos tredje farlighet för dagen lyckades han fixa en poäng och Gefles andra raka 2-2-match. Efter att Emil Bellander nått högst på ett inlägg kunde Oremo komma först på returen och slå in den så viktiga kvitteringen som håller liv i jakten på kvalplatsen.

Thomas Andersson sa så här om den händelserika tillställningen:

Vi har en pigg start på matchen där vi har flow och bra riktning i spelet tack vare att vi släppte loss direkt från början. Sen vänder dom matchen i två situationer där deras spetsspelare visar sina kvalitéer. I andra halvlek tappar vi lite i det offensiva spelet men vi skapar ändå många målchanser och känslan är att vi kunde gjort fler mål. Sen kommer kvitteringen kommer för sent för att vi ska kunna vinna matchen.