Sent avgörande fällde GIF på nationalarenan

Trots en stabil insats blev det noll poäng för Gefle i dagens bortamatch mot AIK. Som så många gånger förr blev det en uddamålsförlust mot Stockholmslaget efter ett sent avgörande.

Första halvlek

Gefle inledde matchen förtroendeingivande och stod upp bra mot serietrean. Den tidiga anstormningen som brukar komma borta mot topplag uteblev och GIF var snabbt inne i matchen. Tack vare ett bra andrabollspel från alla de tre centrala mittfältärna kunde man få upp laget och ha en del längre bollinnehav. Trots det var det hemmalaget som hade det mesta och det bästa av offensivt spel de första tjugo minuterna. För när AIK väl etablerade sig på offensiv planhalva kunde man bita sig fast längre stunder och GIF sattes då under tryck. Hemmalagets anfall startades ofta med att bollen gick via den passningsskicklige Ofori som hittade luckorna i GIFs femmannamittfält.

AIK behöll bollen allt längre stunder inom laget när klockan tickade upp mot 30 minuter spelade men känslan att GIF var under riktig press infann sig inte då målchanserna uteblev i stort sett helt. Istället var det GIF som då skapade den hetaste chansen hittills i matchen när en hörna från vänster skarvades vidare till Bertilsson som fick ett helt fritt läge att nicka in 0-1 men Carlgren i AIK-målet gjorde en bra överflyttning och kunde rädda. AIK å sin sida hade fram till dess inte mer än ett par avslut utanför straffområdet. Dessa var antingen av för dålig kvalité eller så täcktes de av GIF-försvaret. Istället var när bollen hamnade ute på kanten som det kändes farligt för hemmalaget. Särskilt när vänsterspringaren Kpozo kom i djupa genombrott ner mot kortlinjen och kunde komma till inlägg. Men några riktigt farliga chanser skapades aldrig. När den första halvleken summerades var det en mållös sådan men där GIF var det lag som hade de hetaste målchanserna

Andra halvlek

Hemmalaget grep lite hårdare tag i matchbilden när lagen äntrade banan fr den andra halvan av matchen. De behövde bara tre minuter på sig att skapa en farligare målchans än vad man gjort på hela den första halvleken. Efter ett inlägg från just vänster nickskarvade den finske bjässen Eero Markkanen i ribban. Nu lyckades inte heller Gefle ta sig ur pressen lika enkelt som man gjort under den första halvleken och man blev nertryckta allt längre ner på egen planhalva. Istället blev omställningarna viktigare och efter en lyckad sådan fick Bertilsson med knappt timmen spelad sin andra stora möjlighet att ge GIF ledningen i matchen. I ett helt fritt skottläge i straffområdet gjorde Carlgren ytterligare en mycket bra räddning.

Hemmalaget fortsatte ha det spelmässiga övertaget och var i den andra halvleken bättre på att skapa både hel och halvchanser. Matchtempot och matchbilden blev också intensivare ju längre matchen gick när hemmalaget började spela ett rakare spel. Att det var två lag som ville ha tre poäng var tydligt för även GIF fyllde på med mycket folk när möjligheter gavs. Det kändes att mål var på väg även om de riktigt heta chanserna inte fanns där. Med mindre än tio minuter kvar kom också ett ledningsmål och tyvärr var det hemmalaget som stod för det. Efter att ett skott utifrån täckts av en GIF-spelare gick bollen rakt upp och in bakom backlinjen i straffområdet vilket ställde både försvar och målvakt hos gästerna. En som inte blev ställd var Eero Markkanen som höll sig framme och tryckte in 1-0.

GIF lyckades lyfta upp positionerna på slutet och skapa några situationer i straffområdet men något kvitteringsmål var det aldrig nära. AIK kunde istället hålla undan och behålla alla tre poängen.

Thomas Andersson var självklart mycket besviken efter poängtappet:

Jag tycker vi hanterar första halvlek på ett mycket bra sätt. Vi får mer och mer att säga till om ju längre halvleken gick. Vi hade både bra anfallsspel och bra passsningsspel men vi skanar spetsen då vi fastnar i deras täta frsvarsspel. Ändå skapar vi två riktigt heta chanser, det hade betytt mycket om vi fått den ledningen i den här matchen. I andra halvlek ökar trycket från AIK och de skapar en del situationer som är svåra att stå emot. Efter målet har vi tyvärr inte kraft och energi att få till en kvittering mot ett försvarsstarkt lag.

AIK – Gefle IF 1-0 (0-0)
1-0 Markkanen 81´