Ny tung hemmaförlust för Gefle

gif22 4
Trots att Gefle höjde sitt spel så resulterade det inte några poäng i matchen mot AIK. Gästerna tog hem alla tre poängen efter att anfallstalangen Alexander Isak nickat in matchens enda mål.

Förutsättningarna för allsvensk fotboll kunde knappast vara bättre när Gefle idag tog emot AIK i seriens elfte omgång, välfyllda läktare och värme i luften. Det var dock inga muntra miner på planen för Gefle. Klockan hann inte ens ticka upp till en minut innan Johan Oremo satte sig ner på planen efter en smäll mot huvudet. Anfallaren tvingades också byta och in kom Jacob Hjelte som fick göra ett rekordtidigt inhopp. Spelmässigt så var dock inledningen mer lovande för hemmalaget. För även om AIK var något hetare sista tredjedelen och tog sig in i straffområdet någon mer gång så etablerade Gefle en hel del anfall på motståndarnas planhalva under de första tio minuterna. Matchens farligaste möjligheter stod ändå gästerna för inledningsvis. Ofta via kanterna och yttrarna Ishizaki och Yasin. Duon som både via giftiga inlägg och egna avslut störde Gefles försvar, som i den nittonde matchminuten när den förstnämnda spelade fram Yasin och Hedvall tvingades till en räddning.

Om AIK hade grepp om kanterna så var det ombytta roller på mitten. Nilsson och Bonsu gjorde en lovande första halvlek genom att glänsa i varsin del av spelet. Nilsson vann närkamper och Bonsu lyckades ofta att lösa svåra situationer och skapa lugn till resten av laget. Den jämna matchbilden med ett något spetsigare bortalag höll i sig hela den första halvleken. De riktigt heta chanserna uteblev och vi gick till pausvila med ett mållöst resultat. Halvleken slutade ändå lika tråkigt som den hade börjat för Gefle. Simon Skrabb fick en smäll i slutskedet och tvingades utgå. Ersättare blev Abdul-Basit Adam och därmed startade hemmalaget med ett helt nytt anfallspar i den andra halvleken jämfört med hur startelvan såg ut.

Gästerna fortsatte att ha kommandot i den andra halvleken. Tyvärr för Gefles del var de också ännu hetare i straffområdet efter paus. Återigen var det inläggsspel som hotade och när AIKs anfallare kom först på bollen så kom också utdelningen. Det var den unge Alexander Isak som nådde först på ytterbacken Daniel Sundgrens inlägg från höger och 0-1 var ett faktum. Gefle spelade upp sig något efter målet och man åstadkom en del farligheter. Efter dryga timmen spelad kom hemmalagets dittills farligaste chans när Rauschenberg nästintill öppet mål vid bortre stolpen efter en hörna, bollen gick dock upp på läktaren bakom Carlgren i gästernas mål.

Det var ett bättre GIF under matchens sista halvtimme, spelets lyftes upp och anfallen blev längre. Ett tecken på det var att ytterbackarna oftare kom till inläggslägen som också ledde till farliga situationer i straffområdet. Detta öppnade upp för kontringar för gästerna men Gefles backlinje hade god kontroll på de situationer som uppstod. Allt eftersom halvleken led så tog också Gefle över allt mer och poängjakten var intensiv under matchens sista tio minuter. Trots ett antal situationer i gästernas straffområde lyckades inte GIF sätta dit bollen och målet uteblev. Istället blev det ytterligare en tung förlust hemma på Gavlevallen.

Tränaren Roger Sandberg efter matchen:

Vi hade lite problem inledningsvis men sen tar vi oss in  bra i halvleken. Första halvleken är jämn utan några stora chanser. På slutet gör vi många bra försök och vi är på gränsen några gånger men får inte riktigt till det.