Intervju med akademiansvariga
2023-01-31

Det blev nyligen klart att Mehmet Bakir tar över som akademikoordinator med ansvar för pojkakademin, samtidigt som Marcus Larsson ansvarar för flicksidan. Här nedan förklarar båda klubbens akademiverksamhet, syftet och vilka ambitioner som finns med arbetet.

– Vi vill vara förstavalet för spelare som vill testa sin förmåga, säger Marcus Larsson.

 

Gefle IF har under 2022 haft tre stycken lag i akademiverksamheten. P17 och P19 samt ett F17/19-lag som haft möjlighet till spel i två serier. Syftet är att bedriva en elitförberedande utbildning som i slutändan ska resultera i att spelare lyfts upp till våra representationslag.

I dag finns flera egenfostrade spelare i vårt herr- och damlag, ett kvitto att mycket görs bra. Men någon fast målsättning för antal akademispelare i seniortrupperna finns inte i nuläget.

– Det är mycket som är bra i dag. Vår spelarutbildning, våra faciliteter, vårt nära samarbete med herrlaget som några exempel. Varje vecka får några P19-spelare möjlighet att utbildas i en elitmiljö via träning med herrlaget. Vår videoanalys och tillika videofeedback till spelarna ligger väldigt långt fram. P19 har runt 100 tillfällen varje säsong med videofeedback. 2023 är tanken att P17-laget erhåller samma nivå av feedback, säger Mehmet Bakir och fortsätter:

– Även att våra egna spelare tagit plats i vårt herrlag senaste 5-6 åren är väldigt bra. Till exempel Albin Lohikangas, Kevin Persson, Theodor Hansemon, Oskar Karlsson, Jacob Hjelte, Torre Rafael, Christofer Aspgren och Albin Lorenz är spelare som utbildats i vår förenings akademiverksamhet och spelat för herrlaget. En stor betydelse för klubben som är viktigt.

Vilka möjligheter till förbättring finns det?

– Givetvis kan alla saker förbättras. En starkare ekonomisk situation för föreningen frigör större resurser för hela klubben, vilket möjliggör en starkare spelar- och ledarutbildning och scouting. Det medför även att befintliga ledare får möjlighet att vidareutbildas och få en högre anställningsgrad för klubben. Helt enkelt bättre och fler verktyg för spelarna. Ett nästa steg vore att bedriva vår utbildning med den ”blå tråden” och en tydligare struktur från lägre åldrar och likaledes skapa resurser för att möjliggöra att instruktörerna kan utöka sin anställningsgrad i föreningen och lägga mer tid.

I år kommer föreningen efter många säsonger utan, att bedriva ett lag i U21-allsvenskan med herrlagsspelare som är i behov av mer speltid, men även talangfulla akademispelare. P17 och P19 tillhör regionala serier med motstånd som Brage, Sandviken och Vasalund. Akademins faciliteter är samma som våra seniorlag, något som Mehmet Bakir tycker är bra:

– Här har spelarna tillgång till moderna faciliteter i toppklass. Konstgräs, gym, teorirum och friidrottshall finns att tillgå för spelarnas utbildning. Väldigt fina förutsättningar för spelarna.

På pojksidan har Gefle IF även ansvaret för NIU (nationell idrottsutbildning), vad är det?

– En form av inriktning i gymnasiet som möjliggör 3-4 extra fotbollsträningar i veckan under skoltiden. Spelarna kompletterar träning i sina föreningar med NIU-träningar, som har ett individuellt fokus. Ett samarbete mellan Gefle IF, kommunen och skolorna. Träningarna leds av våra instruktörer. En bra möjlighet för en del spelare att träna även under sin utbildning.

Varje säsong får landets akademiklubbar ett betyg av sin verksamhet. Akademicertifieringen utförs av SEF och består av tio delområden som bedöms. Poängen är totalt möjliga 10 000, vilket skulle innebära sju stjärnor. Gefle IF blev i nya certifieringen rankad 40:e, ett resultat som Mehmet Bakir menas kan förbättras 2023 men som kanske inte ska överanalyseras.

– Akademicertifieringen är ett bra verktyg att hjälpa föreningar förbättra sina akademier. Det blir tydligt vilka områden som behöver förbättras. Gefle IF bedriver akademiverksamhet för P17 och P19, medan certifieringen bedömer hela verksamheten från P10 upp till P19.

– Poängutdelningen är störst i två områden av dokumentationen. Dels anställningsgraden för tränarna, men även spelare som klubben fostrat som spelar elitfotboll. Två stycken områden som Gefle IF har stor möjlighet att förbättra. Vi har senaste fyra säsongerna spelat i Ettan med herrlaget och haft det tufft ekonomiskt. Att tillsätta heltidstjänster i akademin när inte ens ekonomin har tillåtit det i herrlaget är orealistiskt. Detta speglar sig följaktligen också med all rätt i akademicertifieringen. Vi har haft många egna spelare i vårt herrlag, men eftersom inte Ettan har räknats som elitnivå har inte utfallet i certifieringen blivit bra. Av den anledningen är det troligt att resultatet för området är bättre efter årets säsong.

 

På flicksidan finns inte någon motsvarande ranking. Däremot en akademi som strukturerats och hittat ett samarbete med hela dam- och flicksidan. Det lyfter ansvariga Marcus Larsson:

– Vi har lyckats få till många bra saker. Akademilaget har en stor träningstrupp med 05, 06, 07 och till och med 08:or, men flera olika matchmiljöer. Spelare som inte blivit överåriga kan spela i en F17-serie, vilket blir naturligt för våra yngsta. Division 2 är serien för 05:orna och även 06:or som är mogna nog eller behöver mer seniorfotboll. Det känns faktiskt väldigt bra.

– Vi har även ett lyckat samarbete med Sörby IP:s flicklag, som i många fall har möjligheten att komma upp till Gavlevallen och testa akademiträningar. För spelarna i vårt akademilag finns möjligheten att testa träningar med seniorlaget. Vi har arbetat för en bra samhörighet mellan alla dam- och flicklag och hittills har känslan varit att samarbetet varit väldigt lyckat.

Finns det någon likhet i lagens sätt att spela – att ungdomslagen spelar som damlaget?

– Nej, ingen bestämd formation eller liknande. Däremot är det viktigt med spelartyper. En viktig sak i årets truppbygget av damlaget. Det fortsätter ner i akademin. Vi vill skapa en tydlig identitet för en GIF-spelare med egenskaper och beteenden. I vår verksamhet är det viktigt med träningsvilliga spelare. Aggressivitet, snabbhet och teknik är andra egenskaper.

Vilka är nycklarna för akademin, vad är fokus?

– Det blir fler bra träningar varje vecka. Att utveckla alla unga spelare. Det finns en risk att talanger som kommit långt i sin utveckling lyfts upp fort till damlaget, men efter det stannar i utvecklingen. Vi har ingen hets upp till damlaget. Vi tar utveckling före resultat. Jag tycker att akademin är ett måste om klubben ska avancera till elitfotbollen. Det funkar inte att bara värva in utifrån. Därför är det viktigt att akademin sköts bra. Vi vill vara förstavalet för spelare som vill testa sin förmåga.

En förändring inför 2023 är att fler tränare har tillsatts i flickakademin. Och även tränarna ska utbildas. Larsson är tydlig med tanken att tränarna, likt spelarna, ska lyftas upp i a-laget. En sak av flera som i dag funkar bra i akademin. Vår akademiansvariga lyfter fler exempel.

– Det finns ett stort intresse av att spela i klubben. Vi har fått in bra spelare och även utökat ledarsidan. Förutsättningarna med faciliteterna är bra. Det saknas bara lite träningstider nu i början av året när alla klubbar vill träna samtidigt. I hela damlaget är det endast tre spelare som inte växt upp i vårt distrikt. Ett kvitto att trupper inte måste värvas utifrån hela tiden.

En möjlig förbättring som Marcus Larsson ser i framtiden är att Gefle IF även ska ansvara för NIU-fotbollen, likt pojksidan. I dag är det fotbollförbundet som sköter tjejernas verksamhet.

– Då krävs det troligen att damlaget ligger i eliten. Vi strävar efter att i framtiden sköta det. Det finns bra möjligheter i att spelarna kan kombinera skola och fotboll. Det blir flera bra träningar varje vecka. Vi har spelare som har NIU-träningar och andra som inte är med i det.

 

Text: Hugo Ådvall

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram