Gefle vägrar ge sig

Gefle fortsätter visa en enorm lagmoral i den svåra situation man befinner sig i. Trots att det idag var de svenska mästarna som var på besök på Gavlevallen tog man sin andra raka seger och hoppet lever därmed in till målsnöret.

Första halvlek

Båda lagen inledde med hög energi och det kändes i luften att det var en match av stor betydelse. Bollen gick snabbt från försvar till anfall vilket ledde till ett högt speltempo redan från start. Gästerna visade tidigt att det finns mycket kvalité i laget och via en rad hörnor etablerade man lite tryck på Gefle. Förutom antalet hörnor var kvalitén också något som stack ut då i stort sett varje inspel levererades med hög precision. Hemmalaget ville inte vara sämre och tack vare ett starkt forwardspar som sög in bollarna kunde man skapa en del bra anfall. Malmö visade inte bara sin kvalité på fasta situationer utan även i snabba anfall med bra precision i passningsspelet. GIF visade också hög kvalité och då främst i försvarsspelet. Det präglades av hög aggressivitet över hela planen och många gånger vann man boll högt upp i banan.

Matchbilden var också jämn med två lag som hade sina möjligheter, efter 25 minuter var det 1-1 i heta målchanser. Malmö hade först ett vackert anfall som avslutades med ett helt fritt skottläge för Jeremejeff till vänster i straffområdet, men avslutet var tamt och Andersson hade inga problem att rädda. GIF:s chans var av den spektakulära sorten. Skrabb slog ett inlägg som såg ut att landa kring straffområdeslinjen, det var inget problem för Johan Oremo som med en cykelspark var ytterst nära att sätta bollen i krysset.

Gästerna tog över matchen något under slutskedet av halvleken och mycket gick via Jo Inge Bergets fötter när han felvänd tog emot bollen och fördelade bollar till höger och vänster. Men de två nämnda chanserna förblev de vassaste och vi fick se en mållös första halvlek.

Andra halvlek

GIF gick ut till den andra halvleken med vetskapen att mål behövdes för att behålla hoppet om en allsvensk plats 2017 på grund av en Helsingborgsledning nere i Falkenberg. Det syntes också tydligt för det var ett hemmalag som tog kommandot direkt från start och målchanser skapades nästan omgående. Efter fem minuter var Bertilsson nära att chippa in ett ledningsmål men vinkeln var för snäv och bollen gick utanför.

Gefles anfallsvilja blottade också luckor i försvaret vilket gav skåningarna ytor att anfalla på. Ett så skickligt lag som Malmö utnyttjar också ofta sådana möjligheter. Bland annat så kombinerade man sig fram till ett superläge för ytterbacken Pa Konate där Andersson kom ut bra och täckte skottet. Andra halvlek präglades också av att duellspelet blev en allt viktigare del av matchen, domare Nyberg fick blåsa frispark ett flertal gånger efter ojustheter.

I matchminut 71 kom det byte som blev matchavgörande i onsdags mot Kalmar, Oremo som visade enorm kämpaglöd på topp byttes mot Emil Bellander. Även denna gång skulle bytet bli avgörande, idag behövde inte Bellander ens en minut på sig innan han låg bakom ledningsmålet. I sin första bollkontakt vände han upp utanför straffområdet och placerade bollen i stolpen. På returen höll sig Dioh Williams framme och forcerade in 1-0.

Avslutningen blev oerhört spännande för trots att det snarare var Gefle än Malmö som tryckte på för ett mål så visste alla på plats att ett mål för gästerna skulle innebära degradering för GIF. Men något mål kom inte från Malmö och i och med det helt avgörande målet från Williams behåller Gefle tvåpoängsgapet till Helsingborg och allt kommer avgöras i den sista omgången.

Thomas Andersson var såklart imponerad av lagets insats

Såklart en väldigt stark och bra seger av oss. I första halvlek tycker jag vi spelar okej fram till straffområdet men väl där tar vi inte vara på möjligheterna, därför åker vi också på en del omställningar. I andra halvlek har vi lite mer energi och lite fler löpningar. Det leder till att vi biter oss fast längre stunder kring deras straffområdet och vi gör också mål vilket vi visste var oerhört viktigt. Mot slutet håller vi undan och visar stark karaktär, som sagt en väldigt stark seger.