Tungt kryss mot Degerfors
170417 Helsingborgs Peter Larsson oroar vid Gefles Jens Portin, Anton Lans och mŒlvakt August Stršmberg under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Gefle den 17 april 2017 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91763

Gefle kunde tack vare GAIS förlust igår säkra spel i Superettan 2018 vid seger i dagens match mot Degerfors. Tyvärr så grusades de chanserna på grund av ett sent mål från gästerna, slutresultatet skrevs till 1-1. Spänningen fortsätter nu in i sista oomgången där GIF möter BP på Grimsta.

Som sig bör så inleddes säsongens sista hemmamatch med ett par ceremonier. Piotr Johansson fick pris av fansen som årets viktigaste spelare och trotjänaren Jens Portin tackades av efter 215 matcher i Gefletröjan. Själva matchen var till en början jämn med ett gästande lag som tog för sig av bollinnehavet men med Gefle som var snabbare och giftigare i anfallsspelet. Spelet bjöd också på en hel del kamp och det blev mycket frisparkar åt båda håll.

Mot slutet av halvleken tog Degerfors över spelet och skapade också för första gången en farliga chanser. Gefle å sin sida fick allt svårare att ställa om och man slarvade i passningsspelet. Strömberg fick under den här perioden ingripa flera gånger. Farligast blev det i 40e minuten när Geflemålvakten avvärjde en fri Mihlali Mayambela. Poya summerade halvleken,

Vi får en bra inledning där vi har bra fart och skapar mycket chanser, men totalt sett är halvleken jämn.

Trots att Gefle höjde sig något efter paus behöll Degrfors bollinnehavet, men det var ändå hemmalaget som var bäst på den sista tredjedelen och var närmast att ta ledningen. Degerfors övertag höll inte heller i sig särskilt länge, efter dryga timmen spelad drog nämligen Kevin Wright på sig sitt andra gula kort och plötsligt öppnade matchen upp sig. GIF tog sig direkt till ett par farliga chanser samtidigt som man öppnade upp rejält med ytor för Degerfors att kontra på.

Gefle skapade efter målet mängder med situationer i offensivt straffområde och det kändes som det bara var en tidsfråga innan ledningsmålet skulle komma. I 80e matchminuten kom också det mål alla väntade på. Från nära håll kunde Dennis Hümmet sätta dit 1-0 efter ett inspel från Bergmark Wiberg.

Efter målet kom Degerfors tillbaka och Gefles stora spelövertag försvann. Tyvärr kunde också värmlänningarna kvittera i slutskedet. Precis som GIF:s mål så kom skottet från nära håll och det var omöjligt för Strömberg att göra något. Målet innebar att lagen fick dela på poängen och spänningen håller i sig till den sista omgången för Gefles del. Det var givetvis besvikna miner efter match. Poya Asbaghi summerade det hela på följande sett,

Vi skapar ett enormt tryck när vi blir en man mer. Det blir också otroligt snöpligt när vi tar ledningen men tappar det precis i slutet. Men vi får också med oss en viktig poäng som är  beydligt bättre än noll.

Gefle IF – Degerfors IF 1-1 (0-0)

1-0 Hümmet 79´

1-1 Abraham 87´