Försäsongen är snart avklarad och nu till veckan är det dags att starta seriespelet. Helsingborgs IF väntar i säsongens första match, ett bekant motstånd som skapar fina minnesbilder för många av oss himmelsblåa.

– En fin match, säger Leo Englund om fjolårets första möte mellan lagen.

Hemmapremiären i fjol var nämligen mot exakt samma motstånd. Förvisso inleddes serien nere i Trelleborg med en seger, men i vårsolen helgen efter inkasserades andra raka vinsten efter att Antonio Yakoub blivit matchhjälte i slutet av matchen och fått Gavlevallen att explodera med över 3 000 åskådare.

Två segrar som följde med laget vidare och direkt skapade ett lugn i inledningen av säsongen som nykomlingar, som till slut blev lyckad med en stabil niondeplats.

– En fin match och en bra start. Det hade stor betydelse, säger Leo Englund.

Vi får en stund med GIF-anfallaren direkt efter torsdagsträningen. Förmiddagssolen orkar inte riktigt fram mellan molnen och avbytarbänken är inte uppvärmd. Trots det känns det att våren är här och kommer mer för varje dag.

Visserligen är det fortfarande inte snöfritt längs sidlinjerna, men högarna har i varje fall sjunkit ihop och det bästa vårtecknet av alla är här – fotbollssäsongen.

– Det känns fantastiskt och väldigt efterlängtat. Vi har haft en lång försäsong och som vanligt har det handlat om att komma igång. Men alla är sugna att starta nu, säger fjolårets skyttekung som tycker att laget är väl förberett och redo för 2024:

– Progressionen har varit stor under egentligen hela försäsongen. Vi har ett lite nytt spelsätt som behövde tid. I början satt inte allt men sakta men säkert har det blivit bättre. Vi har tagit kliv och sista tiden har många sekvenser varit väldigt bra.

Vilka är skillnaderna i spelet man kommer se i år?

– Vi har flyttat om lite i formationen och fått en till spelare i vår sista linje, längst fram i banan. Förhoppningen är att få fler spelare i anfallen och kunna hota mer. Vi vill vara tyngre med fler folk i straffområdet, att hjälpa och använda varandra.

32-åringen står inför sin fjärde säsong i klubben. I fjol blev hans nio fullträffar mest i laget och totalt har målen blivit 42 under de tre säsongerna i GIF-tröjan.

Han beskriver den egna formen som stigande, trots en lite strulig försäsong:

– Jag hade en skada som inte riktigt ville släppa i början av försäsongen. Det blir alltid en liten startsträcka när man drar igång, men formen har blivit bättre för varje vecka och nu känns det verkligen att man är redo både fysiskt och tekniskt.

En bra fjolårssäsong som nykomling, dina tankar inför 2024?

– Det känns som många i laget fick nyttig erfarenhet av serien i fjol. Vi vet bättre vad som väntar och krävs i år. Jag tycker att våra nya killar i laget har kommit och tillfört mycket. Vi ska vara bättre i år, det är målet. Samtidigt är det en serie som är svårtippad och alla kan verkligen slå alla. Men känslan är att laget är starkare.

Premiären är fyra dagar bort och återigen är det Helsingborg som blir första motståndaren att besöka Gavlevallen i serien, för andra raka säsongen. En klubb som hade en tuff förra säsong men som trots det av många tippas högt upp.

– En stor klubb i serien som alltid har höga ambitioner och vill slåss uppe i topp. Det blir en väldigt rolig första utmaning och förhoppningsvis en bra start även i år.

3 011 kom till Gavlevallen i fjolårets möte mellan lagen, en inramning som Leo Englund hoppas kan återskapas i årets upplaga som även är halsduksmatchen.

– Det betyder så mycket att folk kommer och stöttar. Det finns ingenting som är bättre än att spela när läktarna är välfyllda. Jag hoppas att många kommer med halsdukarna till matchen och förhoppningsvis startar säsongen bra tillsammans.

Ta med och håll upp halsduken under inmarschen så skapar vi tillsammans en fin inramning och startar säsongen tillsammans. Du som inte redan har en halsduk eller är intresserad av någon av våra nya kikar in souvenirshopen före matchen.

Nytt för säsongen är att barn och ungdomar upp till och med 17 år får fribiljetter till ståplatssektionen. En fantastisk möjlighet till underhållning och gemenskap. Vi vill att fotboll ska vara för alla och till varje match finns 300 biljetter som hämtas ut i biljettkassan tidigast en timme för matchens start. Först till kvarn, så kom i tid!

MATCHINFORMATION

Plats: Gavlevallen

Tid: 13.00

TV: Discovery+

Gefle IF kan i dag meddela att Jesper Adolfsson är klar för klubben. 25-åringen anlände under onsdagseftermiddagen och ansluter nu till truppen omedelbart.

– Jag vill vara med och bidra till att höja kraven och få bra resultat, säger han.

Mittbackssituationen har varit ansträngd i herrlaget efter att Niclas Håkansson och Nils Eriksson råkat ut för allvarligare skador under försäsongen. Arbetet med att hitta ersättare har av den anledningen haft stor vikt sista tiden och i dag blev det klart med lösningen.

Den stavas nämligen Jesper Adolfsson – som anlände till Gävle med tåget under onsdagseftermiddagen och senaste två säsongerna tillhört allsvenska Mjällby AIF.

– Min känsla är riktigt bra, säger han och fortsätter:

– Det gick extremt fort alltihop. Jag fick kontakt med Micke (Bengtsson) alldeles nyss, men allt kändes helt rätt direkt och det känns bara skönt att allt gått snabbt och smidigt.

Vi sätter oss i fikarummet och med en kaffekopp i handen kan 25-åringen till slut ta det lite lugnt efter en lång resdag. Det finns ingen tidigare koppling till staden eller klubben, men hans intryck är bra efter första timmen i nya trakterna – inte minst av Gavlevallen.

– Jag tycker att allt känts väldigt bra hittills. Det verkar vara familjärt och alla har varit väldigt trevliga. Arenan är väldigt fin, det finns verkligen alla förutsättningar här uppe.

Varför blev det Gefle IF? 

– Jag fick en väldigt bra känsla omedelbart. De var tydliga med vilken typ av fotboll man vill spela och det stämde bra överens med mina ambitioner. Truppen är relativt ung, vilket brukar leda till fart. Sammanhållningen i laget ska vara riktigt bra, vilket betyder mycket.

Han är uppväxt lite utanför Växjö, men flyttade till Stockholm som tonåring och fostrades i AIK:s olika ungdomslag fram till 2019 när flytten i stället gick till Motala för spel i Ettan.

Under sommaruppehållet tre år senare blev Adolfsson såld till Mjällby AIF efter en mycket bra vårsäsong i Superettan med ett annars svagt Västerås som tillhörde botten av tabellen.

Två allsvenska framträdanden blev det under hösten 2022 och förväntningarna var höga inför fjolåret, när en korsbandsskada i stället kom under en träning och förstörde alltihop.

– En tuff skada, men operationen gick bra och rehabiliteringen gick förhållandevis snabbt. Jag var tillbaka i full träning efter ett drygt halvår och spelade lite matcher i slutet av 2023.

Trots skadan, vad betydde det att tillhöra en allsvensk klubb i nästan två år?

– Givetvis är det en väldigt bra erfarenhet. Jag fick med många lärdomar och hoppas ta med mycket av det nu. Jag vill vara med och bidra till att höja kraven och få bra resultat.

Han beskrivs som en back med styrkorna i spelet med fötterna och uppspel från backplats.

Superettan som serie är inget nytt efter tiden i VSK och under försäsongen har Adolfsson även tränat med seriekollegan Öster som av många är tippade som vinnare av årets serie.

– Alla kan slå alla i Superettan, det är likadant varje år. En rolig serie med många överraskningar varje säsong. Jag hörde att experterna tror att säsongen blir tuff för oss, men är helt övertygad om att många kommer att se något helt annat när serien är igång.

– Jag har en väldigt bra känsla och är väldigt sugen att köra igång och göra allt för laget.

Mikael Bengtsson är nöjd med tillskottet och beskriver sitt nyförvärv så här:

– Vi har sökt en spelare till backlinjen och känslan är väldigt bra nu. Jesper stod för två riktigt bra säsonger i Superettan före skadan och är tillbaka fullt nu. Han behärskar alla tre platser i trebackslinjen och besitter en fin uppspelsfot. Ett väldigt bra tillskott att få hit.

Jesper Adolfsson är tillgänglig redan i helgen och kontraktet är skrivet till och med 2025.

 

Välkommen till Superettan på Gavlevallen säsongen 2024!

 

Nu släpper vi biljetter till dom tre första matcherna i Superettan:

Gefle IF - Helsingborgs IF, måndag 1 april kl 13.00

Gefle IF - Degerfors IF, måndag 15 april kl 19.00

Gefle IF - Sandvikens IF, lördag 27 april kl 15.00

 

Våra försäljningsställen

Webben
Biljetter köper du enklast via nätet på gefleif.ebiljett.nu

Appen Gefle IF Live
Köp dina biljetter och få dom direkt i appen när du är på språng. Appen Gefle IF Live finns att ladda ner i så väl App Store och i Google Play

Matchdag på Gavlevallen
Du kan köpa din biljett på matchdagen, från och med entréernas öppnande en timme före avspark. Vi rekommenderar dock starkt att du säkrar din biljett i god tid innan matchen. Det är både dyrare och tar längre tid att köpa din biljett på arenan.

Fotboll för alla - gratis för alla under 18 år!
Vi är stolta att kunna meddela att vi öppnar upp dörrarna för alla unga fotbollsfans genom vårt initiativ Fotboll för alla. Tack vare generöst stöd från våra partners är kan vi nu bjuda 300 barn under 18 år varje match på fri entré till ståplatssektionen.

Vi tror starkt på att fotboll är för alla, oavsett ålder, bakgrund eller socioekonomisk status. Genom att erbjuda gratis inträde för barn vill vi göra det enklare för unga människor att ta del av den glädje och gemenskap som fotboll kan skapa. Det är vårt sätt att säga tack till våra trogna supportrar och samtidigt välkomna nya generationer av fans.

För att få en biljett är det först till kvarn som gäller, alla barn kan hämta sin biljett i biljettkassan på matchdagen. Det är viktigt att komma i god tid för att säkra din plats och vara en del av den spännande atmosfären på arenan.

Säsongskort
Det finns fortfarande möjlighet att köpa säsongskort. Se 15 matcher - betala bara för 12! Köp ditt säsongskort här: gefleif.ebiljett.nu

Prislista lösbiljetter Superettan 2024

I helgen besegrades Vasalund med klara 3–0 och redan under onsdagseftermiddagen väntar IK Sirius i nästa träningsmatch. En match som Mikael Bengtsson kommer till med flertalet bra svar från senast, men även ett orosmoln i form av frånvarolistan.

– Olyckligt med så många skador i en intensiv matchperiod, säger han.

Redan inför matchen mot Vasalund var listan av frånvarande spelare lång. När matchen var avblåst hade visserligen laget som spelat imponerat och vunnit med klara segersiffror i form av 3–0, men samtidigt sett Nils Eriksson och Antonio Yakoub tvingats kliva av.

Spelmässigt en bra insats och försäsongens andra vinst, men samtidigt fler skador. Av den anledningen är det en både tillfreds, men även lite oroad Mikael Bengtsson tre dagar efter.

– Jag tycker att många delar i matchen är riktigt bra. Vi har tagit steg i offensiven och trycker ner Vasalund i långa stunder och spelar med en hög hastighet och en bra kvalité. Det syntes verkligen att lagen tillhör två olika serier, säger han och fortsätter:

– I andra halvlek blir det annorlunda efter skadan. Vår mentala närvaro försvinner, vilket är helt förståeligt men synd. Det är olyckligt med många skador i en intensiv matchperiod.

Angående statusen kring Nils Eriksson och hans skada finns en skaderapport att läsa här.

Men faktum är att frånvarolistan är något som ställer till en hel del, inte minst med tanke på att herrlaget är inne i en tuff vecka med hela tre stycken träningsmatcher på sju dagar.

– Vi bokade in dessa tre matcher tidigt med en förhoppning om att alla skulle få speltid inför sista träningsmatchen nästa helg. Men helt klart blir det olyckligt när många inte finns tillgängliga. Få spelare, men tuff belastning. Vi måste se över hur det kan lösas.

Vilka är inte tillgängliga i nuläget?

– Niclas Håkansson, Christoffer Aspgren, Nisse Eriksson, Anton Lundin och Antonio Yakoub är alla skadade. Philip Ekman är krasslig och tränade inte heller med laget i dag.

En skadeskjuten trupp tar alltså emot Sirius i en träningsmatch under morgondagen. Exakt som i flera av våra senaste matcher finns ett antal P19-spelare med i matchtruppen.

Och efter en bra insats sist är Bengtsson tydlig med förhoppningarna inför matchen:

– Målet är att fortsätta få ihop alla delarna i vårt spel. Prestationen rent offensivt var extremt bra långa stunder i helgen. Jag vill se att laget kan ta med det och bygga vidare. Försvarsspelet testades inte så mycket sist, men blev bättre och bättre i cupspelet.

MATCHINFORMATION

Plats: Gavlevallen

Tid: 13.00

TV: Gefle Dagblad & Arbetarbladet

Under lördagens matchen mot Vasalund fick mittbacken Nils Eriksson, som redan hade gjort matchens första mål, ytterligare en målchans där han utsattes för en kraftig kollision av motståndarmålvakten. Efter att ha legat kvar en längre stund på planen och fått benet stabiliserat fördes Nisse till sjukhus med ambulans.

På sjukhuset konstaterades det två frakturer i underbenet som opererades igår, måndag. Vi räknar med att Nisse är borta i minst tre månader.

Han tränade med herrlaget andra halvan av fjolåret och har fortsatt hela försäsongen. Idag belönas talangen Alvin Lättman med sitt första a-lagskontrakt i Gefle IF.

Valbo FF är hans moderklubb men faktum är att Alvin Lättman tillhört föreningen i flertalet år och varit en framträdande spelare i de olika akademilagen. På sina 22 spelade matcher med P19-laget blev det i fjol hela 19 mål av anfallstalangen, tredje flest i serien.

19-åringen tränade med herrlaget under höstsäsongen och fortsatt vara med hela 2024. Idag belönades det med möjligheten att skriva sitt första a-lagskontrakt med föreningen.

– Det känns otroligt skönt och är något man strävat efter länge, säger han och fortsätter:

– Gefle IF har alltid varit min klubb. Från att man började spela fotboll har målet alltid varit att få spela i herrlaget och därför var det aldrig någon tvekan när möjligheten kom.

Du har tränat med herrlaget en längre tid, hur har det känts?

– Jag har tränat mer eller mindre varje träning under slutet av förra säsongen och i år. Jag har tagit små steg och det har känts hela tiden och blivit mer och mer bekvämt med nivån.

Dina egenskaper som fotbollsspelare?

– En hårt arbetande spelare i både offensiven och defensiven. En anfallare som alltid är i rörelse och hotar med löpningar bakom motståndarnas backlinje, men även ett bra skott.

Vad är målet med säsongen 2024?

– Givetvis se och lära av alla med lite mer rutin, men samtidigt vara med och konkurrera.

Mikael Bengtsson om sitt senaste tillskott i truppen och betydelsen av egna talanger:

– Alvin har varit med hela förra hösten och fortsatt ta kliv i sin utveckling i år. En skicklig djupledsgående anfallare som även besitter en riktigt bra avslutsfot. Han behärskar nivån bättre och bättre. Givetvis är det roligt och viktigt att spelare i vår akademi tar steget upp.

Nu öppnar vi anmälan till Gefle IFs Fotbollsskola 2024!

I år kommer vi att köra Fotbollsskolan i SVFFs koncept Lira Blågult.

Gefle IF kör även i år SvFFs fotbollsskola Lira Blågult. Fotbollsskolan för barn födda 2019 startar onsdag 8 maj kl 16.30 Sörby IP. Fotbollsskolan för barn födda 2018 startar onsdag 8 maj 2023 kl 17.45 på Sörby IP. Vi träffas sex tillfällen på våren ( v.19-24) och sex tillfällen på hösten (v. 33-38), leker med boll och har roligt!

SvFF fotboll, landslagets t-shirt och diplom ingår i avgiften på 970 kr.

Alla barn får varsin fotboll, t-shirt och diplom. Barnen tar del av innehåll från Fotbollens spela, lek och lär med fokus på lek för mindre barn. Ledarna är utbildade i SVFFs ledarutbildning.

Anmälan är öppen 11 mars - 21 april.

Anmäl ditt barn här

 

Under lördagseftermiddagen spelade våra representationslag nya träningsmatcher. Det resulterade i två klara segrar efter två händelserika matcher.

Herrarna tog emot Vasalund i en återigen helt vanlig träningsmatch efter några veckors cupspelande. Inledningen blev lyckad med ledningsmål redan åtta minuter in i matchen efter att Nils Eriksson dröjt kvar i straffområdet efter en fast situation och stött i bollen.

GIF-backen blev senare återigen uppmärksammad, men efter en mindre rolig situation. Strax före halvtidsvilan dök ytterligare ett läge upp för Eriksson, men som i stället för att skjuta bollen i mål fick en rejäl smäll efter kollision med motståndarmålvakten och tvingades få hjälp av med ambulans och transporterades därefter vidare till sjukhus.

Vi ber om att få återkomma med status gällande skadan på Nisse.

En längre halvtidsvila och en skada som chockat alla i och omkring laget fick inverkan i spelet i den andra halvleken. Trots det hölls nollan intakt och två mål till gjordes framåt.

Noterbart är att Isak Ädel fick göra sina första minuter som a-lagsspelare i och med sitt inhopp i halvtid. I slutet av matchen fick även Braxton Hakeem Sserebe, till vardags i vårt P19-lag, hoppade in och var inblandad i 3–0-målet med sin framspelning till Leo Englund.

Jonas Gradin, assisterande tränare i herrlaget – med en kommentar till matchen:

– Jag är nöjd med flera delar i vårt anfallsspel, sen finns det alltid förbättringspotential i skärpan kring straffområdet. Vi utmanade oss själva inför matchen i att flytta speluppbyggnaden över banan och ha tålamod i det. I försvarsspelet blir vi även mer tydliga i hur vi försvarar. Gruppen är väl sammansvetsad och påverkas av händelsen i slutet av första halvlek. Men starkt att vinna matchen mot ett starkt motstånd.

MATCHFAKTA

Målen: 1–0 (8) Nils Eriksson, 2–0 (71) Jacob Hjelte, 3–0 (90) Leo Englund

Varningar, GIF: York Rafael (50)

Domare: Odai Alwani

Publik: 183

Damerna fick revansch efter förra helgens förlust mot Brage, med vinst mot en annan seriekollega i form av IFK Östersund som fick lämna Gavlevallen efter en 5–1-förlust.

3–0 efter första 45 efter mål av Ebba Holmström, Sandra Törnros och Evelina Larsson.

I den andra halvleken blev ledningen större när Larsson nätade för andra gången i matchen och i slutet av matchen med kvarten kvar att spela fastställdes segersiffrorna när Anna Hillman sköt in bollen efter ett blixtsnabbt anfall längs vänsterkanten.

Marcus Larsson, huvudtränare i damlaget – med en kommentar till matchen:

– Vi har börjat hitta rätt i positioneringarna efter att vissa spelare testat runt i olika positioner. Jag tycker laget är mer speltekniskt i år och kollektivt känns det starkt. Vi släpper in ett lite billigt mål av egna misstag, men tar lärdomarna att misstag kostar.

MATCHFAKTA

Målen: 1–0 (11) Ebba Holmström, 2–0 (14) Sandra Törnros, 3–0 (36) Evelina Larsson, 4–0 (56) Evelina Larsson, 4–1 (71) Klara Huczkowsky , 5–1 (75) Anna Hillman

Varningar, GIF: – 

Domare: Alek Melake Tsegai

Publik: 55

.

Trots förlusten i den avslutande cupomgången mot Örebro fanns det en del ljusglimtar. I den andra halvleken fick tre spelare från föreningens akademi debutera för herrlaget i tävlingssammanhang.

Albin Hjelm fick visserligen a-lagskontrakt redan inför fjolårssäsongen, men stod för sitt
första framträdande i tävlingssammanhang med herrlaget i och med sitt inhopp i halvtid.
04:an med Hagaström som moderklubb tillhörde herrlaget redan förra året och spelade
matcher i P19- och U21-serien, men byttes in och ersatte Iu Ranera i helgens cupmatch.

I samma årskull finns Alvin Lättman som tillsammans med en ett år yngre Valtrim Hyseni
byttes in tillsammans med kvarten kvar att spela mot Örebro och stod för fina inhopp. Två
spelare med sina styrkor i offensiven och förra säsongen var framträdande i akademilaget.

Gemensam nämnare för samtliga tre är Mehmet Bakir som i sin roll som akademiansvarig
och kanske allra främst tränare i P19-laget följt deras utveckling och beskriver trion så här:

– Albin tillhörde vårt P19-lag i tre säsonger och fick erbjudandet om a-lagskontrakt inför
fjolårssäsongen. En aggressiv och hårt arbetande innermittfältare med bra spelförståelse.

– Alvin har mestadels varit anfallare i akademin och hans främsta styrka är djupledsspelet. Han började träna med herrlaget under andra halvan av förra året och har fortsatt även i år.

– Valtrim tränar hårt varje dag och fått betalt för det. Han har utvecklats med åren. En
offensiv mittfältare med väldigt bra teknik. Han är skicklig i situationer när ytorna är små.

En stor del av herrtruppen består av spelare som fostrats och utbildats i klubbens ungdoms- och akademiverksamhet. Samarbetet mellan seniorlaget och akademin fungerar så att varje vecka får en del akademispelare möjlighet att kliva upp och vara med träna med herrlaget.

Att även få chansen att som nu i helgen spela tävlingsmatcher i seniorfotbollen har stor
betydelse, enligt Bakir – som förklarar nyttan av att talanger faktiskt ges detta förtroende:

– Det är helt ovärderliga erfarenheter för en 16-, 17-, 18-åring att träna och spela med och
mot elitspelare. En direkt återkoppling på sitt nuläge som fotbollsspelare, ett kvitto på var
man är som spelare och en bild av vad som faktiskt krävs och kommer krävas på den nivån.

FAKTARUTA:


Albin Hjelm
Ålder: 19 (2004)
Position: Mittfältare
Moderklubb: Högbo AIK


Alvin Lättman
Ålder: 19 (2004)
Position: Anfallare
Moderklubb: Valbo FF


Valtrim Hyseni
Ålder: 18 (2005)
Position: Mittfältare
Moderklubb: GGIK

Gefle IF Fotboll omformerar kommunikationsgruppen

Gefle IF Fotboll omstrukturerar i sin kommunikation då Karin Johansson lämnar sin deltidstjänst för att satsa på sitt eget nystartade företag. Trots att Karin lämnar sin anställning kommer hon fortfarande vara tillgänglig på frilandsbasis genom sitt bolag vilket säkerställer en smidig övergång och bibehållen kontinuitet i kommunikationsarbetet.

– Först och främst vill jag rikta ett stort tack till Gefle IF Fotboll för möjligheten som gavs till mig under 2023. Det varma bemötandet från både kanslipersonal och båda representationslagen har betytt mycket för mig. Men ett extra stort tack till herrlaget som visat mig stor respekt, både som yrkeskunnig och som person, säger Karin och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att våra vägar korsas snart igen då det är en mycket spännande resa både dam- och herrlaget är ute på.

Klubbchefen Daniel Kraft:

– Vi är väldigt glada att ha haft Karin här och utvecklat vårt kommunikationsarbete. Vi önskar henne stort lycka till med sitt nystartade företag och ser fram emot att fortsätta samarbetet via bolaget.

I kommunikationsteamet ingår nu Nils Westberg Löfgren, Linda Westerlund och Hugo Ådvall där Nils har en övergripande och ansvarande roll för kommunikationsstrategi men med huvudfokus på layout och grafik, arenateknik och Gefle IF Live-appen. Lindas ansvar är intern kommunikation, sociala medier och hemsida. Hugo fokuserar på intervjuer, matchrapportering, nyheter och sociala medier.

Vill ni komma i kontakt med kommunikationsgruppen, se mailadresser nedan.

HUVUDPARTNERS

Gefle If Fotboll
Gavlehovsvägen 15 
806 33 Gävle
Bankgiro: 358-5684
Swish: 1235881362
info@geflefotboll.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram