Dahlberg avgjorde mot Varberg

Det blev seger för Gefle IF när Varbergs GoIF FC gästade Strömvallen i Svenska cupens första gruppspelsmatch. 3-2 slutade den målrika tillställningen, där Olof Mård inledde målskyttet och Micke Dahlberg fastställde slutresultatet med dubbla fullträffar. Lagen bjöd på en fartfylld och underhållande match, som öppnade upp sig rejält efter paus. Sammantaget var det en knapp men rättvis hemmaseger. Pelle Olsson var nöjd och gav en samlad bild av lördagens seger:

Pelles GIF vann mot Varberg

-Det var en match där vi spelade väldigt mycket anfallsspel mot samlat försvar. Men det gick lite för långsamt och de hann samla ihop sig. Då är det fasta situationer och inläggsspel som gäller och det var också så vi gjorde målen. Sen kan man alltid önska sig mer chanser, men vi malde ändå på och höll huvudet kallt.

Ett mål vardera

Det var med lätta fötter som Gefle IF kom ut till lördagens match i Svenska cupen mot Superettan-laget Varberg. De grönsvarta gästerna trycktes tillbaka omgående med hjälp av ett distinkt och vårdat passningsspel. Men då pratar vi om matchens absoluta inledning för spelet jämnade ut sig efterhand, även om hemmalaget fortfarande dikterade villkoren. Med kvarten spelad saknade dock matchen några särskilt heta målchanser. I vanlig ordning glimrade det lite extra runt Jonas Lantto, som var nära att dyrka upp bortaförsvaret några gånger.

I takt med att himlen öppnade upp sig – ja, solen spred nu ett behagligt skimmer över Strömvallen – väntade vi på att även matchen skulle öppna upp sig. Den väntan stillades omgående. Först gav Olof Mård hemmalaget ledningen genom att knoppa in Alexander Faltsetas högerhörna i den 27 minuten. Men Varberg och Erkan Saglik replikerade bara minuten senare. Efter ännu en fast situation stötte han in bollen med sulan från nära håll och kvitteringen var ett faktum. Simon Lundevall stod kort därefter för ett vackert nummer då han trippade fram längs kortlinjen a la Kurre Hamrin och levererade in bollen centralt, men tyvärr nådde ingen medspelare fram.

Halvlekens sista kvart bjöd inte på särskilt mycket i anfallsväg, även om Sky blues gjorde sitt allra bästa för att elda på hemmalaget. Nog för att det brändes lite mot slutet bollen spelades in fint från högerkanten, men den jämna första akten slutade 1-1. Och som så ofta i jämna matcher var det två fasta situationer som gav utdelning.

Öppnare spel

Samma GIF-elva som fick förtroende från start inledde också den andra halvleken. Den största skillnaden inledningsvis var att solen nu istället lös med sin frånvaro. Spelmässigt tog GIF tag i kommandot direkt, men det dröjde till minut 60 innan den riktigt stora chansen dök upp. Anfallet som ledde fram till möjligheten innehöll både bestämdhet och finess. GIF började med att lösa en svår situation på högerkanten varefter bollen, via Alexander Faltsetas, spelades över till en framstörtande Pär Asp. Asp slog i sin tur ett precist inlägg som landade hos en fristående Micke Dahlberg vid straffpunkten, men träffen med pannan blev inte den bästa.

Gefle fortsatte dock att föra spelet och Varberg fick mest jaga boll. Ett hemmamål låg i luften och mycket riktigt kom det också. Nu var det Jens Portin som kom fram bra i sin kanal till vänster. Hans inlägg höll högsta klass och den här gången gjorde Dahlberg inga misstag med pannan, utan bollen letade sig in via namnen målvaktens handskar. Tre minuter senare var det dags igen och även denna gång var det Dahlberg som höll sig framme. Han behövde dock inte arbeta särskilt hårt för sitt 3-1-mål. Istället var det Simon Lundevall som stod för grovjobbet när han tog sig förbi till höger och serverade med ett stenhårt inlägg efter marken, vilket gav anfallaren öppet mål.

Detta blev det sista som duon Dahlberg/Lundevall gjorde i matchen. De båda ersattes av Erik Törnros och säsongsdebuterande Marcus Hansson, som glädjande nog är tillbaka efter sin skadefrånvaro. Tråkigt nog fick de omgående uppleva en bortareducering. Återigen var det en fast situation och återigen var det Erkan Saglik som gjorde mål. Nu var det en central frispark där bollen lyftes in och Saglik kunde nicka in 3-2. Mot slutet lyckades Varberg skapa ett visst tryck, vilket också gav GIF flera möjligheter att stänga matchen, framförallt genom Jakob Orlov. Men resultatet stod sig tiden ut och Gefle IF tog en rättvis seger i årets första tävlingsmatch.

På onsdag den 6 mars spelar GIF träningsmatch hemma mot Sirius. Nästa helg, den 10 mars, är det dags för Svenska cupen igen då Assyriska besöker Strömvallen. Läs mer om Gefle IF:s spelschema.

Dahlberg gjorde två mål mot Varberg

Gefle IF-Varbergs BoIS FC 3-2 (1-1)

Gefle IF:s lag: Mattias Hugosson – Pär Asp, Anders Wikström, Olof Mård, Jens Portin – Simon Lundevall (Hansson 75), Alexander Faltsetas, Joachim Adukor, Jonas Lantto – Mikael Dahlberg (Törnros 75), Jakob Orlov (Oremo 90+1).

Avbytare: Emil Hedvall, David Fällman, Zakaria Adbullai, Marcus Hansson Erik Törnros, Johan Oremo.

Mål: 1-0 Olof Mård (27), 1-1 Erkan Saglik (28), 2-1 Mikael Dahlberg (67), 3-1 Mikael Dahlberg (70), 3-2 Erkan Saglik (76)

Text: Claes Wallgren