Uddamålsförlust mot SFC [uppdaterad]

I den sista matchen före träningslägret i Barcelona förlorade Gefle IF med 0-1 hemma mot den allsvenska kollegan Syrianska FC. GIF bjöd tidvis på fin fotboll och borde nog ha gjort åtminstone ett mål. Närmast kom Erik Törnros med två frilägen före paus.

-Det var en ganska tight och jämn första halvlek, tycker jag. Det individuella försvarsspelet i första halvlek gav fyra frisparkar och tyvärr så blev det avgörande den här gången. Nu har vi förlorat två matcher på det sättet, mot Syrianska och Djurgården. Det kollektiva försvarsspelet tycker jag har fungerat bra rakt igenom. I andra halvlek hade vi ett visst grepp, framförallt i slutfasen, och med tanke på att vi hade ett så pass ungt och oerfaret lag var det bra att vi fick den strukturen på spelet. Sen är det klart att man hade önskat bättre spets, vi gjorde ju inga mål, sammanfattar Pelle Olsson.

Bortaledning trots bra hemmachanser

Måhända var det inte katalansk värme som mötte spelarna i Gefle IF när de tågade ut till den sista träningsmatchen inför Barcelona-lägret, men Strömvallen välkomnade ändå gästande Syrianska med ett betydligt vänligare klimat än tidigare under försäsongen. Precis som senast mot BP tvingades GIF till en sen ändring. Den här gången var det Jakob Orlov som inte kom till spel på grund av skada – i och med detta saknas just nu hela nio spelare i GIF-truppen – och ersattes på topp av Johan Oremo.

Med matchen igång värmde även spelet hyfsat med bra bolltempo och två, till synes, pigga lag. Första skottet på mål kom förvisso från bortalaget, men matchens första riktiga målchans stod GIF för. Den för dagen nye högerbacken Anders Wikström kom fram fint i den högra kanalen och levererade ett bra inlägg mot Oremo, som hade svårt att få någon riktig fart i nicken. Gästerna från Södertälje skapade till en början sina främsta lägen via fasta situationer.

Med 25 minuter på matchuret kom hemmalagets andra farlighet. Ett mycket vackert anfall, som startade i backlinjen, kunde Zakaria Abdullai avsluta med ett stenhårt skott på uppstuds. Returen gick rakt ut till Jonas Lantto, som dock hade svårt att komma åt den högt studsande bollen. Bara minuten efteråt ställdes Erik Törnros helt fri med SFC-keepern. Men istället för att avsluta själv valde han att söka Simon Lundevall med en passning och chansen gick därmed till spillo.

Efter den här perioden av fint GIF-spel kändes det aningen ologiskt att det var Syrianska som skulle ta ledningen. Men återigen var det en fast situation som ställde till det för Gefle. Den här gången skruvades frisparken vackert runt muren av Alessandro Perreira. Även GIF skrapade fram några fina frisparkslägen, varav Törnros försök i den 39:e minuten kanske var det främsta. Tyvärr gick det hårda skottet en bit över. Precis i slutskedet av halvleken var samme Törnros ytterst nära att sätta dit kvitteringsmålet. Återigen friställdes han efter ett läckert instick av Simon Lundevall, men Syrianskas målvakt stod för en kvalificerad parad.

Men första halvlek slutade med bortaledning 0-1. Den nykomponerade GIF-elvan gjorde dock en spelmässigt klart godkänd prestation och borde nog ha gjort åtminstone ett mål.

Ungt GIF gick för kvittering

Inga hemmabyten kunde noteras till den andra halvleken, som inleddes med en frispark högt över av Erik Törnros. Annars var det Syrianska som fick halvlekens första rejäla möjlighet, då Besim Kunic gavs läge efter ett inspel från vänsterkanten. Avslutet, som delvis blockades, försvann utanför Hedvalls högra stolpe. I övrigt var det en ganska snål och tillknäppt första kvart. Det första hemmabytet kom i den 64:e minuten då Zakaria Abdullai lämnade plats åt Alexander Faltsetas. Strax efteråt genomfördes det andra bytet när Emil Bellander kom in istället för Johan Oremo. Innan detta fick SFC-spelaren Özgur Yasar lämna planen efter att ha dragit på sig sin andra varning i matchen.

Erik Olsson gjorde ett bra inhopp

GIF fortsatte att byta spelare. Den här gången var det Olof Mårds tur att kliva av och ersättas av det unga backlöftet Herman Ehn, som visade prov på ett stabilt mittbacksspel. Särskilt många målchanser hade dock inte akt två bjudit på än så länge. Men efter 75 minuters spel kom två fina chanser. Först ut var Syrianska, där Robert Massi tämligen ostört kunde måtta med pannan. Hans nick for dock över målramen. GIF:s möjlighet kom efter att Lundevall tagit sig förbi på högerkanten och levererat ett hårt inspel mot boxen, där Emil Bellander sånär fick stöt på bollen. Med tio minuter kvar att spela var det dags för nästa yngling att beträda planen, då Simon Lundevall ersattes av 17-årige talangen Erik Olsson. Även Erik visade stor mognad och fin kyla i passningsspelet.

Kort efter detta var kvitteringen nära. Inbytte Faltsetas bjöd på en riktig projektil men SFC-målvakten gjorde en fin enhandsräddning på det höga skottet. Ett visst hemmatryck etablerades mot slutet av matchen, och även om det luktade mål några gånger skapades aldrig den där riktigt heta chansen.

Sammanfattningsvis stod GIF för en klart godkänd insats, där man skapade flera kvalificerade målchanser, framförallt i första halvlek. Även andra halvlek bjöd på stunder av bra spel, i synnerhet mot slutet av matchen där man, trots ett väldigt ungt och oerfaret lag, lyckades etablera ett visst tryck. Nu väntar en veckas träningsläger i Barcelona innan Svenska cupen inleds med match mot Varberg den tredje mars.

Även Emil Bellander fick hoppa in mot Syrianska

Gefle IF-Syrianska FC 0-1 (0-1)

Gefle IF:s lag: Emil Hedvall – Anders Wikström, David Fällman, Olof Mård (Ehn 74), Jens Portin – Simon Lundevall (Olsson 80), Joachim Adukor, Zakaria Abdullai (Faltsetas 64), Jonas Lantto – Johan Oremo (Bellander 68), Erik Törnros.

Avbytare: Oskar Larsson, Herman Ehn, Erik Olsson, Alexander Faltsetas, Emil Bellander.

Mål: 0-1 Alessandro Silva Perreira (30)

 

Text: Claes Wallgren

Foto: Mikael Wallgren