Inga mål när GIF mötte BP

Årets tredje träningsmatch på Strömvallen mellan Gefle IF och IF Brommapojkarna slutade 0-0. Resultatet var rättvist efter en tät match, där spelet emellertid öppnade upp sig efter paus. GIF:s bästa period kom i början av andra halvlek, då Johan Oremo var nära att sätta dit ett ledningsmål. Pelle Olsson var, precis som förra helgen mot Djurgården, nöjd med vad han fick se:

Pelle ganska nöjd efter kryss mot BP

-Jag tycker att vi har en hel del bra intentioner men, ända tills Simon kom in egentligen, var den sista touchen in inte tillräckligt bra. Sen har vi tre riktigt bra målchanser med Oremo innan första kvarten i andra halvlek är slut. Då är det bra anfall och bra inspel från sidan. Annars var det en helt okej match, jag tycker återigen att det var en bra träningsmatch. Både matchen mot Djurgården och den här har varit nyttiga med bra och riktigt spel och vi har sett ut att vara längre fram än normalt den här årstiden, säger GIF-tränaren.

Jämnt och chansfattigt

Efter fredagens bistra väder såg mattan trots allt ut att vara i hyfsat skick då matchen mellan Gefle IF och Brommapojkarna drog igång på ett ännu kylslaget och blåsigt Strömvallen. Hemmalaget bjöd på en ändring i den förväntade startelvan, då Johan Oremo tagit sjuke Erik Törnros plats på topp tillsammans med Micke Dahlberg.

Väl igång hann matchuret ticka fram tio minuter innan den första målchansen uppenbarade sig. Det var bortalaget BP som hittade fram med ett långt inlägg från vänsterkanten, och på bortre stolpen kunde man ostört nicka bollen mot Hugosson, som fick göra sitt första rejäla ingripande i matchen. Faktum är att matchens första tjugo minuter inte bjöd på särskilt mycket underhållning. Hemmalaget närmade sig gästernas straffområde några gånger, men förmådde inledningsvis inte att hota BP på allvar.

Även matchens andra riktiga målchans stod bortalaget för och även nu var det ett inlägg från vänster som bäddade för läget. Den här gången skarvades det flacka inspelet mot bortre hörnet, men slank lyckligtvis utanför. GIF då? Nja, anfallsmässigt ville det sig inte riktigt för hemmaspelarna. Två fina frisparkslägen i identisk position en bit utanför boxen lyckades man arbeta fram, men den rätta kvaliteten i leveransen saknades. Mot slutet av halvleken såg det dock ut att kunna hetta till ordentligt, då bollen slungades in från högerkanten. Micke Dahlberg tog, och vann, duellen mot BP-försvarare men domare Patrik Eriksson bedömde att han hade varit för hårdhänt.

Istället kunde Eriksson sätta pipan till munnen och blåsa av en jämn och chansfattig första halvlek, där inget av lagen fick igång något vägvinnande anfallsspel.

Öppnare spel

Pausvilan bjöd inte på några förändringar i GIF-elvan. Hemmalaget inledde dock piggt och redan efter en minuts spel hade man skrapat fram en hörna. Detta följdes upp med ett fint initiativ från Jonas Lantto, som väggspelade vackert med Dahlberg och avslutade därefter med pondus. Den tredje möjligheten på kort tid kom i anfallet efteråt, då Daniel Bernhardssons inlägg nådde Oremos panna. Nicken från GIF-anfallaren passerade emellertid tätt över ribban. När samme Oremo, efter 60 minuters spel, sånär stötte in Lanttos låga inspel var matchens bästa möjlighet ett faktum.

Men Brommapojkarna och Maurico Albornoz ville inte vara sämre. Efter en del strul i boxen hamnade han till slut helt fri framför Hugosson, som stod för en fin benparad. Helt plötsligt var det en betydligt mer öppen matchbild, där chanser och halvchanser dök upp lite titt som tätt. Om GIF ägde den första kvarten tog BP nu tillfälligt över spelet, medan hemmalaget dukade upp för ett dubbelbyte. Jakob Orlov och Simon Lundevall kom in istället för Johan Oremo och Anders Wikström. Bytet av Wikström, som klev av med en känning i baksida lår, innebar att Jens Portin flyttade in som mittback tillsammans med David Fällman. Innan bytet hann genomföras hade dock Lantto hunnit med ett skott, som såg ut att ta på en BP-hand men domare Eriksson valde att fria till Strömvallen-publikens stora förtret. Detta följdes av ett mycket fint frisparksläge, precis vid straffområdeslinjen, som Faltsetas skickade över målramen. GIF hade överhuvudtaget ingen lycka med de fasta situationerna, trots flera bra lägen.

-På de fasta situationerna, som låg till ganska bra, hade vi för dåliga tillslag. Det var kallt och man kan kanske skylla på det, men BP hade i och för sig bättre tillslag och då ska vi kunna ha det också, menade Pelle.

Ytterligare ett hemmabyte genomfördes i den 79:e minuten, då Faltsetas beredde plats för Emil Bellander. Unge Bellander gick in som forward och Dahlberg tog steget ner på det centrala mittfältet. Med tio minuter kvar av matchen var spelet tillbaka där det började, där inget av lagen egentligen hade initiativet. Inbytte Simon Lundevall visade däremot framfötterna, bland annat via två inspel i boxen, varav ett nådde Bellander, som i obalans inte lyckades få bollen på mål. I matchens slutskede var Bellander, efter fint GIF-spel, återigen nära men bollen gick retligt nog förbi hans panna.

0-0 slutade matchen vilket får sägas vara rättvist. Hemmalaget stod återigen för en klart godkänd träningsmatch, där man hade sin starkaste period i början av andra halvlek. Nu väntar en veckas träning innan Syrianska gästar Strömvallen den 16 februari. Klicka här för info om GIF:s träningsmatcher och spel i Svenska Cupen.

Lundevall stod för ett bra inhopp mot BP

Gefle IF-IF Brommapojkarna 0-0 (0-0)

Gefle IF:s lag: Mattias Hugosson – Daniel Bernhardsson, David Fällman, Anders Wikström (Lundevall 72), Jens Portin – Joachim Adukor, Alexander Faltsetas (Bellander 79), Zakaria Abdullai, Jonas Lantto – Mikael Dahlberg, Johan Oremo (Orlov 72).

Avbytare: Lloyd Saxton, Herman Ehn, Erik Olsson, Simon Lundevall, Jakob Orlov, Emil Bellander.

Avslut: 9-7

Hörnor: 3-3

Text: Claes Wallgren