Ny poäng på Stadion [ny version]

Efter att ha kammat noll tre gånger om blev det äntligen mål för GIF efter 1-1 mot Djurgården på Stockholms Stadion. Detta var Gefles andra raka poängmatch och den femte raka kryssmatchen mot Djurgården. Jonathan Hellström blev, med god hjälp av Joona Toivios skalle, efterlängtad målskytt efter 18 minuters spel. Hemmalaget kvitterade på hörna tio minuter före paus. Mot slutet tog GIF över spelet och hade, med lite tur, kunnat få med sig alla poängen hem till Gävle.

-Det var en vanlig bortamatch på något sätt. Det syns inte att vi har varit inne i en negativ trend. Poängen mot Sundsvall gav oss lite lugn som vi hade nytta av idag, analyserar Pelle Olsson.

Äntligen mål

Matchen mellan Gefle och Djurgården – i strålande fotbollsväder på Stockholms Stadion – började ganska avvaktande och lagen kände mest på varandra inledningsvis. Det dröjde åtta minuter innan det hettade till, då Yussif Chibsah var nära att måla mot sina gamla lagkamrater. Ghananens nick gick emellertid tätt utanför Hugossons högra stolpe.

Men det var GIF som, stärkta efter poängen senast, skulle ta ledningen efter 18 minuters spel. Målet tillkom efter att Jonathan Hellströms välslagna frispark i djupt högerläge nickskarvades i mål av DIF-kaptenen Joona Toivio. Naturligtvis ett ytterst efterlängtat Gefle-mål, även om hemmalaget var sist på bollen.

Kvitteringen låg i luften efter dryga halvtimmen, då Martin Broberg hittade Ricardo Santos i straffområdet. Brassens skott i finfint läge blev, dessvärre för hemmalaget, inte särskilt lyckat. Gefle svarade några minuter senare med en ny farlig frispark. Den här gången var det Alexander Faltsetas som slog bollen mot bortre stolpen, där Micke Dahlberg sånär nådde fram i tid.

Djurgården skapade inte särskilt mycket i spelet, men däremot radade laget upp hörnor. På den sjunde kom utdelningen efter att bollen skarvats vidare mot Santos, som inte hade några problem att sätta dit kvitteringen med pannan. Halvleken innehöll ytterligare en god möjlighet för GIF. Det var Jakob Orlov som arbetade fram bollen till Hellström, som forsade förbi på vänsterkanten. Leveransen snett bakåt gick mot Dahlberg, men återigen var anfallaren aningen sen. Första halvlek slutade 1-1 och sett över 45 minuters spel var det ett resultat som Gefle kunde vara ganska nöjda med.

Stark GIF-avslutning

Gefle gjorde ett byte i paus, då Jonte Hellström gick ut och ersattes av Eric Larsson. En misslyckad Gefle-rensning gav Sebastian Rajalakso fritt skottläge efter tio minuters spel. I trångt läge valde han att avfyra en tåpaj, som till slut seglade över och GIF kunde andas ut. Djurgården fortsatte att skapa en del. Efter en halvtimmes spel nådde Chibsah fram till Daniel Sjölund, vars skott slickade stolpen. Kort därefter var det riktigt nära, då hemmalaget skapade sin tionde hörna. Toivio nådde högst och fick ner bollen till Santos, som missade målramen från några meters avstånd. Vid det här laget var GIF rejält tillbakapressade och det kändes som att ett hemmamål låg i luften.

Därför kändes det både skönt och viktigt när Gefle kunde lyfta upp spelet. För första gången i halvleken lyckades laget hålla i bollen på offensiv planhalva, och fick bland annat betalt i form av sin första hörna i matchen. Så småningom kom även hörna nummer två och tre och även första skottet på mål via Jakob Orlov. Helt plötsligt var det bortalaget som stod för det mesta och bästa av spelet.

Med tanke på att Djurgården haft betydligt längre vila än Gefle inför matchen, hade säkert många väntat sig ett större hemmaövertag ju längre matchen led. Istället var det GIF som flyttade fram positionerna.

-Det var imponerande och bra gjort av oss med tanke på det vårt täta spelschema.

I den 87:e minuten kom också Gefles bästa målchans. Det var Micke Dahlberg som, trots att han blev rejält upphakad av DIF-försvarare, lyckades rycka förbi och få in bollen centralt, där såväl Lantto som Orlov var nära att få dit foten. Precis när domaren var på väg att blåsa av matchen var hemmalaget väldigt nära att avgöra. Inhoppande Youssef fick iväg ett lurigt skott och på returen halkade Rajalakso när han skulle sätta dit segermålet.

Matchen slutade 1-1 och för GIF var det var det ytterligare ett fall framåt. Förutom mål och poäng kan Gefle även glädja sig år en ny försvarsmässigt bra insats, där David Fällman återigen visade framfötterna bredvid mittbackskollegan Linus Malmborg.

-Slutfasen visar att självförtroendet växte ju längre matchen led. Vi får också ett större lugn. Backlinjen släpper till väldigt lite, men det beror också på att lagdelarna framför jobbar väldigt hårt, menar Olsson.

Nästa poängmöjlighet erbjuds på söndag, då Gefle beger sig till Listerlandet och Blekinge för match mot Mjällby. Den 23 maj är det spel på Strömvallen igen när Örebro kommer på besök.

Hellström levererade med vänstern

Djurgårdens IF-Gefle IF 1-1 (1-1)

Gefle IF:s lag: Mattias Hugosson (K) – Pär Asp, David Fällman, Linus Malmborg, Sebastian Senatore – Jonas Lantto, Marcus Hansson, Alexander Faltsetas, Jonathan Hellström (Larsson 45) – Jakob Orlov, Mikael Dahlberg.

Avbytare: Emil Hedvall (mv), Olof Mård, Zakaria Abdullai, Simon Lundevall, Joachim Adukor, Eric Larsson, Johan Svantesson, Erik Törnros.

Mål: 0-1 Jonathan Hellström (18), 1-1 Ricardo Santos (36)

Skott: 16-5

Skott på mål: 3-1

Hörnor: 11-4

Bollinnehav: 60-40

Publik: 7 138

Domare: Jonas Eriksson

Text: Claes Wallgren