Första trean efter strålande andra

GIF tog under lördagen säsongens första trepoängare efter seger med 0-1 borta mot Kalmar. Efter en chansfattig första halva kom Gefle tillbaka rejält i andra halvlek och bjöd stundtals på fantastiskt spel. Segermålet gjordes av Jakob Orlov – hans tredje fullträff den här säsongen – i den 72:a minuten då han knoppade in Eric Larssons vassa inlägg. Den sköna segern skickade upp GIF från bottenträsket till tionde plats i en haltande tabell.

-Vi är jäkligt nöjda med att spräcka segernollan. Vi är nöjda med försvarsspelet hela matchen och anfallsspelet i andra halvlek, säger en mycket belåten Pelle Olsson efter årets första allsvenska vinst.

Jämnt och chansfattigt

Pelle Olsson skickade ut samma startelva som sånär stal poäng av Elfsborg senast – med Zakaria Abdullai och Eric Larsson från start. I hemmalaget startade 16-årige (!) Melker Hallberg, bara det en bedrift av en kille som alltså är född 1995.

Redan efter några minuters spel fick Mattias Hugosson svettas. En välslagen frispark satte GIF-målvakten i problem, men i kamp med två Kalmar-spelare lyckades han reda ut situationen. Annars var det GIF som hade mest boll på Guldfågelns gräs den första kvarten, även om hemmalaget stod för de bästa möjligheterna, framförallt via några frisparkar i närheten av straffområdet. Mer än bra möjligheter blev det inte KFF.

Gefle hade god kontroll fram till den 27:e minuten när det plötsligt brände till på allvar. Erik Israelsson satte pannan på ett högerinlägg och bollen strök tätt utanför Hugossons vänstra stolpe. Mot slutet av halvleken kom den bästa målchansen, signerad Kalmar. Efter att ha forsat fram på högerkanten levererades bollen snett bakåt mot Daniel Mendes, som inte fick riktig träff i kanonläge framför mål.

GIF då? Några riktiga farligheter lyckades man inte åstadkomma. Det såg dock ut att kunna bli något när Pär Asp fick bollen på sin ytterbacksplats. Hans lyftning såg för ett ögonblick ut att kunna friställa Mikael Dahlberg, men bollen rann istället hela vägen in i utspringande KFF-målvakten Etrit Berishas famn.

Sett till helheten var det en ganska temposvag och chansfattig halvlek, där Kalmar hade två avslut mot mål och Gefle ett. Med detta sagt gör GIF en ändå en klart godkänd första halva mot svåra KFF. Framförallt vårdade laget bollen på ett bra sätt. Men båda lagen spelade lite för sakta för att kunna dyrka upp varandras försvar. 0-0 i paus var rättvisa siffror efter en jämn första halvlek.

 

Seger efter strålande spel

GIF gjorde ett byte i halvtid. Ut gick varnade Zakaria Abdullai som ersattes av Alexander Faltsetas. Och visst kan man tala om en slags Faltsetas-effekt. Hans intåg på planen bidrog till att vässa GIF:s spel rejält.

Faltsetas visade vägen

I den 52:a minuten kom matchens absolut bästa målchans. Som så många gånger förut var det frukten av Jakob Orlov och Mikael Dahlbergs fina samarbete. Den här gången hittade Orlov ett lågt inspel mot Dahlberg, som vände upp och sköt i insida stolpe. Bollen var ytterst nära att hamna i mål, men Berisha lyckades stoppa den på mållinjen. Nanne Bergstrand gjorde ett dubbelbyte för att få fart på sitt manskap. Sebastian Andersson och Jonathan McDonald – den sistnämndes långa flätor matchade prydligt Rasta-reklamen på Kalmars tröjor – byttes in på topp istället för Hallberg och Dauda. Effekten uteblev dock.

Istället fortsatte Gefle att driva spelet och skapa möjligheter. Nyinbytte Faltsetas – strålande på mitten – skapade nästa möjlighet helt på egen hand när han krutade från distans, men bollen smet precis utanför. Vid det här laget förde GIF spelet och ett ledningsmål kändes inte långt borta. Kalmar var stundtals rejält tillbakatryckta när Gefle spelade runt straffområdet. Efter 70 minuters spel skarvades Eric Larssons fina inlägg mot mål av Orlov. Men strax efteråt kom äntligen ledningsmålet och det var något av en repris på den nyss skapade möjligheten. Återigen slogs inlägget av Larsson och återigen höll sig Orlov framme och nickade in sitt tredje mål för säsongen. Ledningen var ingenting annat än välförtjänt.

-I andra halvlek tar vi oss fram på ett bättre sätt. Vi har ett lugnare passningsspel där framförallt Marcus och Faltsetas tar tag i spelet. Även efter målet har vi bra intentioner och god kontroll i anfallsspelet, menar Olsson.

Orlov fick jubla igen

Efter målet väntade sig nog de flesta en anstormning från hemmalaget. Istället var det GIF som spelade ut och stod för säsongens klart bästa prestation. Bland annat vände man avslutsstatistiken från 1-2 i Kalmar-favör till 11-4 till Gefles fördel. Vid ett tillfälle gick bollen som på ett snöre när Larsson och Orlov kombinerade fram till Lantto, vars skott ven utanför Kalmar-målet. Hemmalaget lyckades aldrig skapa något och GIF kunde, efter en väldigt stark andra halvlek, ta säsongens första och otroligt sköna seger. De tre poängen blir säkert extra sköna att ha med i bagaget då AIK kommer till Strömvallen på torsdag.

 

Kalmar FF-Gefle IF 0-1 (0-0)

 

Gefle IF:s lag: Mattias Hugosson – Daniel Bernhardsson (K), Olof Mård, Linus Malmborg, Pär Asp – Eric Larsson, Marcus Hansson, Zakaria Abdullai (Faltsetas 45), Jonas Lantto – Jakob Orlov (Orlov 87), Mikael Dahlberg.

Avbytare: Emil Hedvall (mv), Sebastian Senatore, David Fällman, Alexander Faltsetas, Hjalmar Öhagen, Johan Svantesson, Johan Oremo.

 

Mål: 0-1 Jakob Orlov (72)

Skott: 4-11

Skott på mål: 3-5

Hörnor: 1-3

Bollinnehav: 53-47

Publik: 5007

Domare: Bojan Pandzic

 

Text: Claes Wallgren