Svart kväll för GIF

Allsvenskans tredje omgång blev inte alls som GIF hade tänkt sig. På tisdagskvällen åkte man på en riktig stjärnsmäll mot Åtvidaberg. 1-0 kom redan efter fyra minuter och när domare Pandzic blåste av matchen skrevs Åtvids segersiffror till hela 6-1. Gefle reducerade förvisso till 3-1 tidigt i andra halvlek genom Mikael Dahlberg, men det här var ÅFF: s match från start till mål.

-Vi är såklart jättebesvikna. Det var en match där vi fick en dålig start och spelade ett spel som gynnade Åtvidaberg. Vi tappar vårt eget spel och våra passningar gör att de kan ställa om på oss, säger en sansad Pelle Olsson efter storförlusten.

 

Tidig uppförsbacke

2863 åskådare hade tagit sig till ett regnigt Kopparvallen för att se om gästande Gefle – hittills utan seger – skulle kunna rubba formstarka Åtvidaberg i Allsvenskans tredje omgång. Att det skulle bli en tuff uppgift för GIF visade hemmalaget redan i den fjärde minuten då målglade Viktor Prodell satte dit 1-0. Det tidiga målet gav ÅFF en rejäl energikick, som man därefter utnyttjade på bästa sätt. Åtvidaberg rullade boll avslappnat och Gefle hade svårt att få kontakt med hemmaspelarna på det snabba underlaget. Efter en skakig inledning ryckte GIF upp sig en aning och, vid sidan av ett större bollinnehav, fick även Olof Mård en fin möjlighet på hörna.

Men det var inte Gefles dag. 2-0-målet var riktigt vackert och kom i den 25:e minuten. Fjolårets skyttekung Magnus Eriksson fick drömträff från distans och bollen passerade Mattias Hugosson via ribban. Rejäl uppförsbacke för GIF alltså, som trots allt försökte ta sig framåt i slutet av halvleken. Hjalmar Öhagen – från start idag – spelade in en boll som passerade alla och landade till slut hos Jonas Lantto i bra position på bortre ytan. Hans avslut gick dock utanför. Ytterligare en GIF-möjlighet kom två minuter senare; den här gången avslutade Öhagen själv, men direktskottet pararedes av ÅFF-målvakten.

Istället gjorde hemmalaget 3-0 strax innan pausvilan. Ännu en gång var det Prodell som höll sig framme efter en nicktouch i straffområdet. Från nära håll kunde han enkelt raka in bollen. Pelle Olsson & co hade en del att tänka på när lagen gick till pausvila.

 

Det rann iväg

GIF behövde ett tidigt mål och var precis vad laget fick. Daniel Bernhardsson slog inlägget som Jakob Orlov klackade vackert fram till Mikael Dahlberg, som inte gjorde något misstag. Här hade Gefle chansen att göra match av det hela och man lyckades för en kort stund oroa hemmalaget.

Men, som sagt, det här var Åtvids kväll. I den 63:e minuten fick man en frispark, som nickskarvades i mål av Alberis da Silva. 4-1 var naturligtvis spiken i kistan. Pelle Olsson försökte direkt med ett dubbelbyte. Ut gick Faltsetas och Öhagen och in kom Eric Larsson och Zakaria Abdullai. Kort därefter byttes även Johan Oremo in istället för Orlov.

Men resten av matchen blev mest en lång väntan på slutsignalen. Åtvidaberg fortsatte dock framåt och så småningom kom utdelningen i form av två mål till. Först var det veteranen Kristian Bergström som målade efter inspel snett bakåt från pigge Prodell. Målfesten avslutades med drygt en kvart kvar då Magnus Eriksson satte dit 6-1 och gjorde Prodell sällskap som tvåmålsskytt.

-Vi rycker upp oss efter paus fram till den något lättvindiga frisparken. Men när Åtvidaberg gör 4-1 och sedan 5-1 inom några minuter orkar vi inte, fortsätter Pelle.

För Gefle finns det inte mycket mer att göra än att glömma och gå vidare. På måndag är det chans till revansch, den här gången mot topptippade Elfsborg. Och efter 6-1 mot bottentippade Åtvidaberg, som leder serien med tre raka segrar, förstår alla att det kan gå precis hur som helst.

-Det gäller att hantera matchen på ett bra sätt. Det här var bara en match bland många och vi analyserar den precis som vanligt. Vi måste lära av misstagen och se möjligheter, avslutar Pelle.

För Pelle och hans GIF gäller det att komma igen

Åtvidabergs FF-Gefle IF 6-1 (3-0)

 

Gefle IF: s lag: Mattias Hugosson – Daniel Bernhardsson, Olof Mård, Linus Malmborg, Pär Asp – Jonas Lantto, Marcus Hansson, Alexander Faltsetas (Abdullai 67), Hjalmar Öhagen (Oremo 67) – Jakob Orlov (Larsson 70), Mikael Dahlberg.

Avbytare: Emil Hedvall, Sebastian Senatore, David Fällman, Eric Larsson, Zakaria Abdullai, Johan Svantesson, Johan Oremo.

 

Mål: 1-0 Viktor Prodell (4), 2-0 Magnus Eriksson (25), 3-0 Viktor Prodell (43), 3-1 Mikael Dahlberg (49), 4-1 Alberis da Silva (63), 5-1 Kristian Bergström (66), 6-1 Magnus Eriksson (73).

Skott: 12-13

Skott på mål: 9-4

Hörnor: 4-3

Bollinnehav: 58-42

Publik: 2863

Domare: Bojan Pandzic

 

Text: Claes Wallgren