En halvlek räckte för GIF

Endast lätta snöflingor yrde omkring på Strömvallen när GIF tog emot Hammarby – utan en skadad Daniel Theorin – i årets hemmapremiär. Vädret till trots hade en hel del folk sökt sig till Strömvallen och den gamla träläktaren såg riktigt välfylld ut på sina ställen. Dessa fick se Gefle vinna med 1-0 efter en bra första halvlek. Målet gjordes av Eric Larsson efter 18 minuters spel.

Mycket folk på Strömvallen trots vädret.

-Jag tycker att vi hade ett bra försvarsspel matchen igenom. I första halvlek spelade vi också en bra kontringsfotboll. Vi släpper egentligen bara till en farlighet samtidigt som vi själva skapar tre bra möjligheter under matchens första 18 minuter. I andra har vi fortsatt ett bra försvarsspel men blir lite tungfotade. Andelen försvarsspel blir också ganska hög, kommenterade Pelle Olsson lördagens tillställning.

Gefle starkare på alla plan

Efter att ha känt på varandra de första minuterna skapade lagen sina första möjligheter. Först ut var Gefle och Marcus Hansson som drev ner mot kortlinjen och måttade ett känsligt inlägg, tyvärr utan mottagare denna gång. Hammarby ställde om snabbt och lyckades till slut åstadkomma ett lågt avslut utanför i bra läge. GIF ångade på och kort efteråt fick Jonas Lantto drömläge efter inspel snett bakåt från Johan Svantesson, som bildade ett nytt anfallspar med Dragan Kapcevic i sjuke Mikael Dahlberg och skadade Jakob Orlovs frånvaro. Fri med målvakten sköt dock Lantto över.

Nyförvärvet Johan Svantesson fick beröm.

Med en dryg kvart spelad tog Svantesson en lång rusch på vänsterkanten. Hans inlägg nådde forwardskollegan Kapcevic på första stolpen men han fick ingen riktig träff på bollen. Svantesson såg ut att trivas och var med sina många och långa löpningar mycket aktiv halvleken igenom.

-Svantesson gjorde en väldigt bra första halvlek och visade att han är en spelare för Allsvenskan, berömde Olsson.

I den 18 minuten kom så Gefles ledningsmål, inprickat av Eric Larsson efter vackert samspel med Kapcevic. Detta var Larssons första mål i a-laget.

Hammarby skapade knappt några heta målchanser, med undantag för Ayrancis fina möjlighet i halvlekens slutskede. GIF kändes tyngre och mer bestämda i alla delar av planen, även om Hammarby tidvis bjöd på ett fint passningsspel. På Gefles mittfält gjorde Zakaria Abdullai årsdebut efter att ha vilat mot AIK senast. Abdullai såg stabil ut och hade en del fina frisparksförsök, som dock inte resulterade i farligheter.

I den 41 minuten var det ytterst nära en repris på Gefles 1-0-mål. Även denna gång var Eric Larsson inblandad, nu i samspel med Lantto, som vräkte sig fram mot mål men Kiruna-sonen hade behövt åtminstone en skostorlek större för att nå bollen. Trots Hammarbys stora möjlighet i halvlekens sista minut var Gefles ledning högst rättvis när lagen gick till pausvila.

Lantto nära att göra 2-0.

GIF bevakade ledningen

GIF gjorde inga byten i paus medan Hammarby kom ut till den andra halvleken med ett helt nytt lag. Åtminstone inledningsvis tycktes bortalaget tjäna på denna energiinjektion. Detta höll på att resultera i ett Hammarby-mål då Billy Schuler fick fritt läge, men avslutet var både högt och missriktat.

Med drygt 60 minuter spelat genomförde Gefle sitt första byte. Svantesson, som varit krasslig i veckan, utgick och ersattes av Daniel Leino, som gjorde efterlängtad comeback efter sin långtidsskada. Leino såg av naturliga skäl spelsugen ut från sin position på vänstermittfältet. I den 64 minuten kom GIF:s andra byte då Hansson lämnade planen och ersattes av Alexander Faltsetas. Bytena ledde till att Lantto flyttade upp i anfallet med Kapcevic. Gefle kunde också efterhand lyfta upp spelat något i det tilltagande snöfallet, men det var Hammarby som höll i taktpinnen med 70 minuter spelade.

Matchen hade gått i stå när hemmalaget i den 78 minuten bjöd på ytterligare en efterlängtad återkomst, då Hjalmar Öhagen äntligen fick beträda gräset efter lång skadefrånvaro. Matchens sista halva hade inget större underhållningsvärde. Spelet var tillknäppt och målchanserna lätta att räkna. GIF lyckades dock skrapa fram en hörna efter 85 minuter. Den levereades av Abdullai mot första stolpen och efter allmän kalabalik var Gefle nära att göra mål både en och två gånger. Mycket mer än så hände inte för Gefle, som bevakade ledningen på ett ganska komfortabelt sätt.

När domaren blåste av matchen efter 91 minuters spel kunde ett tröttkört Gefle räkna in årets första seger. Återigen kan laget ta med sig en väl genomförd första halvlek. Utropstecken sätts också för pigge Svantessons debut som forward. Glädjande var naturligtvis också Leino och Öhagens återkomster på planen.

Nästa träningsmatch spelas lördagen den 25 februari då GIF beger sig till Södertälje för att möta Syrianska FC. Nästa hemmakamp spelas den 29 februari då Västerås SK gästar Strömvallen.

Gefle IF-Hammarby IF 1-0 (1-0)

Gefles lag: Hugosson – Bernhardsson, Malmborg, Asp, Senatore – Lantto, Abdullai, Hansson (Faltsetas 64), Larsson (Öhagen) – Kapcevic, Svantesson (Leino 59)

Avbytare: Larsson (mv), Leino, Faltsetas, Öhagen, Hellström

Mål: 1-0 Eric Larsson (18)

 

Claes Wallgren