AIK nådde högst på Skytteholm

Gefle IF förlorade årets första träningsmatch med 3-1 på Skytteholms konstgräs i Solna. Det var en match med två tydliga ansikten där Gefle var det bättre laget i första halvlek medan AIK tog kontrollen efter pausvilan. GIF:s mål gjordes av förra årets skyttekung Mikael Dahlberg i den 38:e minuten. En hörna från höger nickskarvades mot bortre stolpen där Dahlberg påpassligt dök upp och pangade in ledningsmålet. Efter paus tog hemmalaget över spelet och Gefle hade svårt att komma upp i banan. Av nyförvärven spelade Linus Malmborg mittback hela matchen medan Alexander Faltsetas klev av skadad kort in i den andra halvleken. Dessutom fick Johan Svantesson göra debut i GIF-tröjan när han hoppade in med kvarten kvar att spela.

-För att vara första matchen så var kvaliteten i första halvleken väldigt bra och det tar vi med oss. Sen behöver man några matcher för att få den här uthålligheten över 90 minuter. Det var på många sätt en väldigt nyttig match och verkligen intressant att se. Kul att vara igång, kommenterade Pelle Olsson.

Lovande Gefle-spel

Gefle gjorde en strålande första halvlek i den 3-gradiga stockholmskylan. Redan några minuter in i matchen visade Mikael Dahlberg och pigga nyförvärvet Alexander Faltsetas vägen då man kombinerade sig fram till matchens första hörna.

Nämnde Faltsetas var överhuvudtaget mycket delaktig i spelet och gav lugn åt laget med sin bollskicklighet. Det andra nyförvärvet från start, Linus Malmborg, agerade även han med pondus och fint passningsspel från sin mittbacksposition. Efter drygt tjugo minuters spel gick matchen in i en något avvaktande fas som mest karaktäriserades av ställningskrig på mitten. AIK passade dock på att skapa lagets bästa chans i första halvlek då finurlige Atakora snurrade på kanten och hittade Karikari i starffområdet, men hans nick träffade mitt på Emil Hedvall, för dagen målvakt i Gefle.

De sista tio minuterna var Gefles bästa under hela matchen. Faltsetas inledde perioden med ett stenhårt skott från distans, som Turina i hemmakassen fick anstränga sig för att mota bort. Den efterföljande hörnsparken nicksskarvades av Daniel Bernhardsson mot bortre stolpen där Dahlberg dök upp och pangade in GIF:s premiärmål 2012. Bara någon minut senare var det nära igen när såväl målskytten Dahlberg som Jonas Lantto högg på ett inlägg från Bernhardsson. Halvlekenen avslutades med att hemmalagets Karikari drog på sig sitta andra gula kort och fick lämna planen. Träningsmatch som det var spelade dock AIK vidare med 11 man.

GIF gick till halvtidsvila med en stabil 1-0-ledning efter mycket bra spel. Framförallt imponerade Gefle med ett vårdat passningsspel och man tillät knappt AIK, som lämnade planen till ljudet av burop, att skapa några möjligheter.

-Första halvlek var jättebra. Vi hade bra kontroll i försvarsspelet och ett lugn i passningsspelet. Även runt straffområdet hittade vi ganska bra kombinationer som kanske skulle ha lett till ytterligare någon vass genombrott. Men många bra lägen och en rättvis ledning i paus, analyserade Olsson.

Hemmadominans

I andra halvlek var rollerna ombytta. AIK tog kommandot direkt och släppte det egentligen aldrig ifrån sig. Olyckligt nog tvingades Faltsetas, som dominerat mittfältet i första halvleken, av planen med en lättare skadekänning efter tio minuters spel (ingen fara dock för Alexander). Detta beredde plats för Joachim Adukor, som debuterade mot allsvenskt motstånd. Men det var AIK som styrde händelserna på planen och lagkapten Tjernström var ytterst nära att spräcka hemmanollan efter drygt 60 minuters spel. Hans nick från några meters avstånd fantomräddades dock av duktige Emil Hedvall. Kvitteringen kom emellertid omgående efter detta då backen Lorentzson fick pangträff från distans och bollen borrade sig in i nätet bakom GIF-målvakten.

Den bästa Gefle-möjligheten kom några minuter senare när Dahlberg var nära att göra en repris på sitt tidigare mål. Den här gången skarvades bollen av Jakob Orlov, men Dahlbergs avslut var inte lika lyckosamt. Istället var det Solna-laget som tog ledningen med en vacker nick av Daniel Gustavsson som seglade in i bortre krysset.

Vid det här laget såg GIF, som tränat intensivt den senaste tiden, rejält trötta ut och hade svårt att flytta fram positionerna. Med en kvart kvar byttes så Johan Svantesson in – debut för nyförvärvet från Vara SK i division 4. Ett sista Gefle-byte skedde med tio minuter kvar när Dragan Kapcevic ersatte en trött Dahlberg, som också fått en lättare smäll mot vadtrakten. Kapcevic & co fick bevittna ytterligare ett hemmamål. Den här gången var det Atakora som placerade in bollen efter inspel från kanten.

Sammantaget fick publiken på Skytteholms IP se en ganska trevlig match, där lagen kontrollerade en varsin halvlek. GIF:s första 45 minuter, där framförallt Faltsetas och Malmborg imponerade, bådar verkligen gott inför framtiden.

-Vi har tränat fyra pass både torsdag och fredag och efter paus blir vi lite stumma känns det som. Dom sätter mer tryck och vi tappar bollen lite för enkelt och det blir nya vågor emot oss. Vi försvarar oss ändå helt ok men det är några detaljer där vi släpper till lägen och det finns inte utrymme för det mot de allsvenska lagen. Det blir avgörande för resultatet, men första halvlek var så pass bra att det ser intressant ut inför framtiden, sade en trots förlusten ganska nöjd Gefle-tränare.

Nästa träningsmatch spelas lördagen den 18:e februari då Superettan-laget Hammarby gästar Strömvallen.

AIK-Gefle IF 3-1 (0-1)

Mål: 0-1 Mikael Dahlberg (38), 1-1 Martin Lorentzson (60), 2-1 Daniel Gustavsson (67), 3-1 Lalawélé Atakora (85)

Laget: Emil Hedvall – Daniel Bernhardsson, Pär Asp, Linus Malmborg, Sebastian Senatore – Eric Larsson (Johan Svantesson 75), Marcus Hansson, Alexander Faltsetas (Joachim Adukor 55), Jonas Lantto – Jakob Orlov, Mikael Dahlberg (Dragan Kapcevic 80)

Avbytare: Mattias Hugosson, Zakaria Abdullai, Joachim Adukor, Dragan Kapcevic, Johan Svantesson

Skott mot mål: 15-13
Frisparkar: 13-17
Hörnor: 4-7
Offside: 1-3
Publik: 1 820

Claes Wallgren